2. oktober, 2024

Fransk gjeld øker og reiser bekymringer om budsjettkontroll

Share

Frankrikes låneopptak på 68,9 milliarder euro i andre kvartal 2024 har økt landets gjeld og forsterket bekymringene om budsjettkontrollen.

Ifølge de nyeste tallene fra det franske statistikkbyrået INSEE, steg den offentlige gjelden i Frankrike fra april til juni til 112 % av BNP. Dette rapporterer Euro News.

«Ved utgangen av andre kvartal 2024 nådde Maastricht-gjelden [statlig gjeld] 3 228,4 milliarder euro; den økte med 68,9 milliarder euro, etter +58,2 milliarder euro i forrige kvartal,» melder INSEE.

Økningen i den totale statsgjelden skyldes hovedsakelig staten, mens gjelden fra andre sentrale statlige organer har gått ned, blant annet en reduksjon på 4,5 milliarder euro fra Frankrikes statseide jernbaneselskap SNCF Réseau.

Gjelden til trygdefondene har fortsatt å stige, mens gjelden til lokale myndigheter har vært stabil, ifølge INSEE.

Tallene kommer midt i økende bekymringer om den nye franske regjeringens evne til å tette det store budsjettgapet, ettersom det offentlige underskuddet forventes å overstige 6 % av BNP i år, i tillegg til å presentere langsiktige løsninger for å håndtere den økende gjelden.

I løpet av de siste tjue årene har den franske offentlige gjelden økt med mer enn 2 000 milliarder euro. Den nåværende gjeldsprosenten på 112 % er nesten dobbelt så høy som det Maastricht-traktaten krever (statlig gjeld må ikke overstige 60 % av BNP).


source: tradingeconomics.com

Selv om Frankrikes gjeld er bekymringsfull, er den ikke den høyeste i EU. Ved utgangen av første kvartal 2024 hadde Hellas en gjeld på 159,8 % av sitt BNP, Italia 137,7 %, mens Frankrike lå på tredjeplass med 110,8 %, tett fulgt av Spania og Belgia.

Les også: Slutten av en epoke: Hellas’ «bankreprivatiseringer» ved veis ende

De laveste gjeldsratene ble registrert i Bulgaria (22,6 %), Estland (23,6 %) og Luxembourg (27,2 %).

Statsminister Michel Barniers nye minoritetsregjering skal presentere budsjettet for 2025 neste uke.

Budsjettet forventes å medføre kutt i offentlige utgifter og skatteøkninger for velstående individer og store selskaper.

Den nye regjeringen står overfor et parlament delt i tre, der NFPs venstreallianse og det høyreorienterte National Rally (RN) kan samarbeide og stemme ut det nye kabinettet, noe som gir mer usikkerhet.

Derfor vokser investorers skepsis, til tross for at Frankrike er den nest største økonomien i EU.

Et av de ledende kredittvurderingsbyråene, Standard & Poor’s, nedgraderte Frankrikes kredittverdighet ved slutten av mai 2024. Dette var første gang Frankrikes rating har blitt senket siden 2013.

Bare denne uken ble Frankrikes tiårige obligasjoner midlertidig priset som en mer risikofull investering enn Spanias. Dette betyr at landet må betale mer for å refinansiere sin gjeld.

Når det gjelder franske femårige obligasjoner, oversteg renten på disse de gresk rentene på fredag.

Geopolitikk og stablecoins: Reddet et kryptoselskap amerikansk statlig gjeld? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt