1. oktober, 2024

Japans nye hypersoniske missil observert på offentlig vei

Share

Et bilde på sosiale medier har avslørt et nytt hypersonisk våpensystem i Japan, noe som har skapt stor interesse i forsvarskretser.

En X-bruker med navnet 1ZZ-FETaz delte et fotografi som viser et kjøretøy utstyrt med missilrør på en rasteplass langs veien.

«Ved Suruga Bay Numazu Service Area tok jeg en pause og så et kjøretøy fra Selvforsvarsstyrkene. Kult!», skrev brukeren på japansk.

Missilsystemet, offisielt kjent som Hyper-Velocity Gliding Projectile (HVGP), er planlagt tatt i bruk av Japans bakkestyrker innen 2026, tre år tidligere enn først planlagt. Den fremskyndede tidslinjen kommer som et resultat av Japans tilpasning til et skiftende regionalt sikkerhetsmiljø, spesielt med økende bekymringer over Kinas militære fremferd og Nord-Koreas missilkapasiteter.

HVGP er en del av en bredere missilutviklingssatsing i Japan, som inkluderer syv nasjonale missilprogrammer og ytterligere anskaffelser av missilsystemer fra USA. Utviklingen av disse kapasitetene markerer et betydelig skifte for Japan, et land som ikke har opprettholdt en vesentlig presisjonsangrepskapasitet siden andre verdenskrig.

Les også: Japan ruster opp: Økt forsvarsbudsjett for en usikker fremtid

I tillegg til HVGP kunngjorde Japans Byrå for anskaffelser, teknologi og logistikk (ATLA) i juli 2024 at de hadde gjennomført to vellykkede tester av et hypersonisk glidefartøy tidligere på året i California. Testene, utført i mars og april, er de første kjente prøvene av systemet siden utviklingen startet i 2015. En kort video som viser oppskytningsfasen av missilet ble også offentliggjort som en del av kunngjøringen.

Japans satsing på hypersoniske våpen og andre missilsystemer signaliserer en klar endring i landets forsvarsstrategi. Landets fokus på motangrepskapasiteter, spesielt gjennom utviklingen av høyhastighets, presisjonsstyrte våpen som HVGP, reflekterer en økende vilje til å styrke offensive kapasiteter som respons på det skiftende geopolitiske landskapet i Øst-Asia.

Den planlagte utplasseringen av HVGP forventes å gi Japan et nytt nivå av strategisk avskrekking. Med missilets evne til å gli i hypersoniske hastigheter, er det designet for å unngå missilforsvarssystemer og treffe mål med høy presisjon.

Denne utviklingen indikerer at Japan tar aktive skritt for å modernisere sitt forsvar og tilpasse seg nye trusler i regionen.

NATO i Asia-Stillehavet: Økende spenninger

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt