1. oktober, 2024

Norge og USA signerer samarbeidavtale for kritiske mineraler

Share

Signeringen av dette samarbeidsdokumentet markerer et viktig skritt mot økt økonomisk sikkerhet og utvikling i møte med globale utfordringer.

Utenriksminister Antony Blinken og Norges utenriksminister Espen Eide signerte i dag et samarbeidsdokument som skal styrke forbindelsene mellom de to landene innen kritiske mineraler og ren energi. Dette kommer frem i en pressemelding fra Det hvite hus.

Denne avtalen markerer et viktig skritt i arbeidet med å sikre forsyningskjeder for essensielle ressurser som er nødvendige for den grønne omstillingen og nasjonal sikkerhet.

Blinken uttrykte sin glede over samarbeidet mellom USA og Norge, spesielt i tider med utfordringer. Han påpekte at landene har en lang historie med å møte globale utfordringer sammen som grunnleggere av NATO. I april ble det enighet om å håndtere trusler mot nasjonal og økonomisk sikkerhet ved å styrke forsyningene av kritiske mineraler.

Les også: Thyssenkrupp øker produksjonen av ubåter for Tyskland og Norge

– Utviklingen av sikre og transparente forsyningskjeder for kritiske mineraler er avgjørende for å oppnå våre globale mål innen ren energi, sa Blinken. Han fremhevet at både USA og Norge allerede har investert betydelig i dette arbeidet og samarbeider med andre nasjoner for å akselerere investeringene i globale forsyningskjeder.

Espen Barth Eide og Antony Blinken signerer avtalen. Skjermdump: U.S. Department of State.

Eide påpekte Norges sterke posisjon som leverandør av viktige mineraler, og understreket landets rolle som den største eksportøren av kobolt til USA og den tredje største eksportøren av nikkel. Han bemerket at dette samarbeidet vil bidra til å bygge sikkerhet og pålitelighet i verdikjedene, og vil styrke strategiske partnerskap mellom de to landene.

– Samarbeidet vi nå etablerer vil gi oss muligheten til å være mer suverene og sikre som vestlige nasjoner, samtidig som vi akselererer den grønne omstillingen, sa Eide. Han avsluttet med å uttrykke tilfredshet med samarbeidet som har vært etablert mellom de to landene.

Signeringen av dette samarbeidsdokumentet viser en felles forpliktelse til økonomisk sikkerhet og understreker betydningen av samarbeid i en tid med økende etterspørsel etter kritiske mineraler.

Økonomi først, verdier sist? Litauisk professor om Norges kritiske veivalg i møtet med Kina 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt