1. oktober, 2024

El Salvadors president Bukeles tale til FNs generalforsamling: – Vår suksess er udiskutabel

Share

President Nayib Armando Bukele fra El Salvador talte til FNs generalforsamling og fremhevet landets transformasjon fra en av verdens farligste nasjoner til en av de tryggeste.

Gjennom sin tale demonstrerte Bukele ikke bare hvordan El Salvador har gjort betydelige fremskritt, men også hvordan landet ønsker å dele sin erfaring og lærdom med resten av verden i møte med utfordringer. En oppsummering av talen er tilgjengelig hos FNs nettside.

– I flere tiår har vi vært i lenker på grunn av en importert borgerkrig og deretter en falsk fred som etterlot seg flere døde enn krigen selv, men i løpet av de siste fem årene har El Salvador blitt gjenfødt, sa han.

Bukele sa videre at landet har nå en blomstrende turistindustri, med sport, surfing og underholdning, mens tusenvis av salvadoranere som flyktet fra krig og fattigdom, nå vender tilbake.

– En gang var vi den globale hovedstaden for drap, men vi har nå gjort dette til det sikreste landet i vår region, bekreftet han. Transformasjonen av El Salvador «er uten sammenligning, og vår suksess er udiskutabel — alle kan besøke El Salvador og se dette selv.»

El Salvador har blitt tryggere i en verden som har blitt mindre sikker, mens det salvadoranske folket har blitt mer optimistiske, i kontrast til «en verden som har blitt delt, deprimert, bekymret og håpløs,» understreket han.

Han pekte på byer i andre land hvor gatene tilhører narkotikahandlere og gjenger, og på borgere i vestlige land som har blitt arrestert for innlegg på sosiale medier. «Vi beveger oss mot et skremmende vendepunkt,» advarte han. «Som salvadoraner gjenkjenner jeg disse symptomene fordi vi har opplevd dem alle,» la han til.

Etter å ha vært vitne til sammenbruddet av sitt eget land, kan El Salvador «bare gi et ord av advarsel til en venn som går gjennom en mørk periode.» Som det minste landet på det amerikanske kontinentet kan El Salvador ikke endre verden, men det kan «bli et lite tilfluktssted i lys av den kommende stormen.»

«Noen sier at vi er landet som har fengslet tusenvis, men faktisk har vi frigjort millioner.»
sa han, og bemerket at El Salvador ikke konfiskerer «eiendommen til folk som ikke er enige med oss — vi arresterer ikke folk for sine egne ideer» i et land som nå har ytringsfrihet som alltid vil bli beskyttet.

Les også: El Salvador setter ny kurs: Første budsjett uten gjeld på flere tiår

Regjeringen fremmer innovasjon og nye ideer. «I El Salvador vil du finne rom for å utforske dine ambisjoner, enten det gjelder teknologi, energi, medisin, kunst, kultur, musikk eller arkitektur,» understreket han.

En gang et av de mørkeste stedene på hele planeten, ble landet gjenfødt fordi «vi husket at frihet er noe du tar; det gis ikke til oss.» Det er nå et trygt land for fremgang og innovasjon, samt for familier.

Han påpekte kontrasten mellom El Salvadors vekst i trygghet og verdens økende usikkerhet. Mens El Salvador har blitt mer optimistisk, opplever mange land en tilstand av pessimistisk bekymring og en erosjon av friheten. Bukele advarte mot farene ved at grunnleggende friheter blir undergravd.

«Vi ønsker dere alle velkommen — først og fremst for vårt folk, men også for alle som ønsker å bidra til vår visjon,» sa han.

Bukele understreket at El Salvador ikke kan endre verdensretningen, men kan være et lite tilfluktssted i en turbulent tid. Han oppfordret andre nasjoner til å ta ansvar for sine egne skjebner og være oppmerksomme på de symptomer som kan føre til sammenbrudd.

De neste stegene kan være vanskeligere enn de forrige, men El Salvador må opprettholde sin frihet «i en verden som blir stadig mindre fri.» Han forsikret det internasjonale samfunnet om at «det ikke er for sent å bygge en bro og å unnslippe stormen.»

Til slutt bemerket han at selv om veien videre vil være vanskelig, er det ikke for sent å bygge broer og unnslippe den stormen som truer verden. El Salvador ønsker å opprettholde sin frihet og er åpne for alle som vil bidra til denne visjonen.

El Salvadors president Bukele topper listen over verdens mest populære statsledere

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt