29. september, 2024

Taiwan takker Blinken for innsats mot kinesisk destabilisering

Share

Med støtte fra USA styrker Taiwan sin rolle som forkjemper for demokrati og fred og understreker viktigheten av internasjonalt samarbeid for å motvirke Kinas autoritære aggresjon.

Kina sprer fortsatt usannheter om Taiwan, mens Beijings militære oppbygging er den største kilden til forstyrrelser for freden i stredet, advarer Taiwans utenriksdepartement, sitert av Taipei Times.

Taiwans utenriksdepartement takket i går USAs utenriksminister Antony Blinken for å understreke viktigheten av å opprettholde fred og stabilitet over Taiwanstredet og for å fordømme Kinas handlinger som truer regionens fredelige «status quo» under hans møte med Kinas utenriksminister Wang Yi på fredag.

Blinken møtte Wang i tilknytning til den 79. generalforsamlingen i FN i New York, hvor han la vekt på «viktigheten av å opprettholde fred og stabilitet over Taiwanstredet», opplyste USAs utenriksdepartement i en pressemelding.

Blinken uttrykte også bekymring for Folkerepublikken Kinas (PRC) «farlige og destabiliserende handlinger i Sør-Kinahavet» og «PRCs støtte til Russlands forsvarsindustri og aggresjonskrig mot Ukraina».

Taiwans utenriksdepartement uttalte at de ønsker velkommen og setter pris på at amerikanske embetspersoner gjentatte ganger bekrefter sin faste posisjon og støtte for å opprettholde fred og stabilitet over Taiwanstredet under møter med kinesiske tjenestemenn.

Departementet fordømte også Kina for å fortsette å true den fredelige «status quo», samtidig som det understreket at det internasjonale samfunnet er bekymret for og forpliktet til å opprettholde regional sikkerhet og stabilitet.

Les også: Militæravtale mellom USA og Taiwan øker presset på Kina

«Departementet har lagt merke til at Kina i sin pressemelding om møtet nok en gang inkluderte mange usannheter om Taiwan og Taiwan-USA-relasjoner,» heter det i en offisiell uttalelse fra Taiwans utenriksdepartement, som fortsetter:

«Republikken Taiwan (ROC) og PRC er ikke underordnet hverandre. Kinas fortsatte tvang mot Taiwan og dets vilkårlige militære oppbygging i regionen er den største kilden til forstyrrelser for regional fred og stabilitet.»

Videre sier Taiwans utenriksdepartement at Kinas støtte til Russlands krig i Ukraina og deres felles militærøvelser med Moskva i Indo-Stillehavsregionen reflekterer det faktum at Kinas ambisjoner har blitt en stor trussel mot hele verden.

«Et sterkere Taiwan er bedre i stand til å fremme demokrati, fred og velstand rundt om i verden,» sa departementet, med henvisning til president William Lais forhåndsinnspilte video til årets Concordia årlige toppmøte tirsdag.

«[Vi] håper Taiwan og andre demokratiske nasjoner vil støtte det demokratiske paraplyen og motarbeide autoritær aggresjon,» siterte departementet Lai som sa.

«Taiwan, som et ansvarlig medlem av det internasjonale samfunnet, vil fortsette å styrke sin selvforsvarsevne og samarbeide med USA og likesinnede land i forsvaret av den regelbaserte internasjonale orden for å sikre fred, stabilitet og velstand i Taiwanstredet og Indo-Stillehavsregionen,» la departementet til.

President Lai: Taiwan vil aldri gi etter for autoritær aggresjon

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt