2. oktober, 2024

Aserbajdsjan: Nytt gassfunn kan sikre EUs eksportmål for 2027

Share

En ny gassreserve under ACG-oljefeltet forventes å hjelpe Aserbajdsjan med å holde sitt løfte om å doble gasseksporten til EU innen 2027.

Aserbajdsjan og et BP-ledet konsortium har inngått en avtale om utvikling av et nytt gassfelt i Kaspihavet. Den nye reserven, som ble funnet tidligere i år, ligger under det massive Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) oljefeltet og kan betydelig øke volumet av gass tilgjengelig for eksport til Europa, melder Eurasianet.

Ifølge BP er reserven anslått å inneholde 4 trillioner kubikkfot gass «på stedet», eller rundt 113 milliarder kubikkmeter (bcm). «Gass på stedet» refererer til det totale volumet som holdes i reservoaret, hvor ikke alt vil være utvinningsbart.

Avtalen mellom Aserbajdsjans statlige oljeselskap, Socar, og konsortiet ble formalisert gjennom et tillegg til en eksisterende produksjonsdelingsavtale (PSA) som konsortiet har for ACG oljefeltet. Denne PSA-en ble fornyet i 2017 og gjelder til 2049.

BP uttalte i en pressemelding at konsortiet boret en vurderingsbrønn tidlig i 2023 og i juli bekreftet tilstedeværelsen av «dype gassreservoarer». ACG-konsortiets medlemmer jobber nå sammen med Socar for å lage en utviklingsplan for den nye gassreserven; produksjonen fra den eksisterende vurderingen forventes å starte i 2025. Pressemeldingen la til at ifølge vilkårene i tillegget, vil Socar kjøpe all gassen som produseres. Det har ikke blitt offentliggjort detaljer om volumet av årlig produksjon fra den nye reserven.

Les også: Aserbajdsjan vurderer gassleveranse via Ukraina

– Vi beviser nok en gang at Aserbajdsjan er en pålitelig partner i de globale energimarkedene. Dette prosjektet vil styrke Aserbajdsjans rolle som en viktig energileverandør til Europa, og bidra til energisikkerheten for våre partnere, uttalte Socars president Rovshan Najaf.

Den nye avtalen er gode nyheter for Baku, som har vært usikre på sitt løfte om å doble gasseksporten til EU-land til 20 bcm i året innen 2027. I juli uttalte Aserbajdsjans president Ilham Aliyev at Baku sikter mot å eksportere 16 bcm i året til Europa innen 2027. I fjor utgjorde Aserbajdsjans eksport til Europa gjennom de tre rørledningen som utgjør Southern Gas Corridor 11,8 bcm, opp fra 10 bcm for to år siden.

Usikkerhet rundt Bakus evne til å oppfylle sitt eksportmål på 20 bcm innen 2027 skapte en situasjon hvor kjøperne er tilbakeholdne med å forplikte seg til å kjøpe mer gass fra Aserbajdsjan. Dette gjør det igjen vanskelig for operatørene av de tre rørledningene som utgjør Southern Gas Corridor å tiltrekke investeringene som er nødvendige for å utvide rørledningskapasiteten til å håndtere 20 bcm per år.

Separat har BP og Socar signert en avtale om felles leting etter hydrokarboner i to blokker i Kaspihavet, kalt Karabagh og ADUA.

Østerrike klarer seg uten russisk gass melder landets klimadepartement

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt