28. september, 2024

Nederlandske flyvåpenet pensjonerer F-16-fly etter 40 års tjeneste

Share

Den 27. september markerer den siste flyvningen av F-16 Fighting Falcons over Nederland, som vil bli erstattet av F-35A stealth-fly.

Dette er bemerkelsesverdig, da det tidligere er annonsert at dette ikke vil være slutten for disse kampflyene; en del av flåten som har beskyttet nederlandsk luftrom i over førti år, vil bli overført til det ukrainske flyvåpenet rapporterer Zona Militar.

Nederland, sammen med Belgia, Danmark og Norge, ble en av de første fire europeiske og NATO-operatørene av de nyproduserte F-16-flyene fra General Dynamics på slutten av 1970-tallet og tidlig på 1980-tallet.

Den opprinnelige bestillingen, som besto av 102 fly (80 F-16A og 22 F-16B), representerte et kvalitetsløft i kapabiliteter og ytelse for det nederlandske flyvåpenet, samt industrielle muligheter, ettersom den første batchen ville bli mottatt og montert av Fokker, som ble den andre monteringslinjen for det amerikanske kampflyet i Europa (den første var SABCA i Belgia).

Den første flyvningen av et nederlandsk F-16 fant sted den 3. mai 1979, med levering av de første Block 1-flyene som begynte i juni samme år.

Les også: Kinesiske jagerfly truet nederlandsk marinefartøy

Senere utvidet den nederlandske F-16-flåten seg med en ekstra bestilling på 111 enheter etter at det nederlandske parlamentet godkjente anskaffelsesplanene i 1983. Denne batchen besto av 97 F-16A og 14 F-16B, noe som førte til at den totale flåten nådde 213 fly ved slutten av 1992, da den siste enheten ble levert.

Med slutten av Den kalde krigen, som avsluttet over førti år med øst-vest geopolitisk spenning, og den påfølgende reduksjonen av forsvarsbudsjettene i Europa, ble deler av den nederlandske F-16-flåten lagret og satt opp for salg til tredjeland. Totalt seks enheter ble solgt til Jordan i 2005, etterfulgt av to partier med 18 enheter hver solgt til Chile, som del av fornyelsen av deres flyvåpen, som også inkluderte kjøp av nye F-16 Block 50.

Med bekreftelsen av deres pensjonering har utskiftningen av F-16-flyene i det nederlandske flyvåpenet blitt realisert med introduksjonen av de nye femte generasjons F-35A-flyene, som har overtatt rollene og oppdragene som F-16-flyene utførte i løpet av de siste førti årene. Uten tvil er den mest betydningsfulle rollen som avskrekkende kraft gjennom bruk av taktiske atomvåpen.

Imidlertid har krigen i Ukraina ført til at deler av F-16-flåten er øremerket for det ukrainske flyvåpenet, en prosess som allerede har begynt ifølge nylige uttalelser. I en nylig seremoni mottok Ukraina de første enhetene som tilhørte det danske flyvåpenet, hvor ett fly allerede er rapportert tapt i kamp.

Rutte som NATO-sjef: Hva holder vi egentlig på med?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt