24. september, 2024

Liten norsk fiskebåt konfronterte russisk krigsskip under skuddøvelse

Share

Skudd eller ikke skudd, fiskerne ønsket å sikre fangsten og konfronterte Nordflåtens «Admiral Levchenko» i det maritime grenseområdet nord for Varangerhalvøya.

– Dette er et russisk krigsskip, dere må forlate området, var meldingen førsteflokkapteinen Øystein Orten mottok over radioen da mannskapet skulle hente opp fiskeutstyret fra vannet. Dette rapporterte The Barents Observer, som siterer andre kilder.

Hendelsen fant sted i det maritime grenseområdet nord for Varangerhalvøya. Utenfor territorialfarvannet, men innenfor norsk økonomisk sone (ØS). Her hadde Russlands Nordflåte forhåndsannonsert skuddøvelser som en del av den storskala strategiske øvelsen Okean-2024.

Men militærøvelsen og ordre om å seile bort skremte ikke nordmennene i utgangspunktet. Admiral Levchenko er en ubåtjegerjager og et av de største krigsskipene i Nordflåten.

Advarselsskudd

Øystein Orten og hans fem mannskapsmedlemmer om bord på den 15 meter lange fiskebåten så det store krigsskipet seile mot dem og stoppet først på en avstand av 200 meter.

Krigsskipet blåste deretter et kraftig horn i omtrent 15 sekunder. Ifølge Orten avfyrte Admiral Levchenko et advarselsskudd som eksploderte i vannet. «Det var et kraftig smell, båten vår ristet,» forteller Øystein Orten.

De norske fiskerne bestemte seg for å seile vestover, og den 163 meter lange destroyeren fulgte dem til fiskebåten var ute av faresonen.

– Der kom Kystvakten og snakket [over radio] med det russiske skipet.

Les også: Sjøforsvaret følger russisk fartøy vest for Norge

Kystvakten kan ikke bekrefte

– Vi hadde et Kystvaktfartøy i området, og vi vet at det var en samtale mellom den russiske marinen og fiskebåten, sier kommunikasjonsansvarlig ved Forsvarets fellesledd, oberstløytnant Vegard Finberg, i et telefonintervju med Barents Observer.

– Det er imidlertid ingenting fra våre observasjoner som kan bekrefte et advarselsskudd, sier Finberg, men han understreker at «fiskerne kan ha opplevd situasjonen annerledes.»

Norske fiskere har flere ganger de siste årene protestert mot Russlands omfattende marine skuddøvelser i Barentshavet.

– Norske myndigheter må legge press på Russland slik at de slutter å sabotere norske fiskerier og skipstrafikk, forklarer Øystein Orten i et intervju.

– I beste fall kan russerne plassere skyteområdet lenger nord, øst og i sitt eget område. De skal ikke få lov til å stenge norske fiskeområder, sier Orten.

Flere øvelser i Varangerfjorden

En nylig studie, gjennomført i samarbeid mellom Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Nord universitet og Barents Observer, av russiske NOTAM-er (notiser til flygere) i norsk ØS, viser at flere av Nordflåtens øvelser finner sted over den maritime grensen i Barentshavet.

– Vår studie viste at det har vært en økning i gjennomsnittlig størrelse på Russlands marine øvelsesområder i Barentshavet de siste årene, og at mange av dem ligger over den norsk-russiske maritime grensedelingen, utenfor territorialfarvannet til begge land, sier Kristian Åtland, seniorforsker ved FFI.

– De er med andre ord delvis lokalisert i Russlands økonomiske sone, og delvis i Norges. Russlands skuddøvelser i det høye nord varer også lenger enn de pleide å gjøre tidligere, forklarer Åtland.

Russland tester ut supersoniske missiler under Okean-øvelse: Kort rekkevidde for radarer i Vardø

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt