28. september, 2024

Sveitsisk parlament enige om ekstra 4 milliarder franc til militæret

Share

De ekstra 4 milliarder franc vil bringe det totale budsjettet til 30 milliarder franc fordelt over perioden fra 2025 til 2028.

Sveits’ parlament har vedtatt å bruke ekstra 4 milliarder franc på landets militære, noe som fører til at de årlige militærutgiftene utgjør 1 % av BNP tidligere enn planlagt, rapporterte RTS og sitert av Le News.

Den føderale regjeringen, som består av syv medlemmer, hadde ønsket å sette en øvre grense for militærutgiftene til 26 milliarder franc for perioden. Parlamentet og overhuset godkjente imidlertid en høyere grense på 30 milliarder franc.

Forbundsrådet er Sveits’ utøvende myndighet og består av syv medlemmer. Denne kollegiale kroppen fungerer som både statsoverhode og regjeringsledelse. Medlemmene velges av den føderale forsamlingen for en periode på fire år, og hver person leder et av de syv føderale departementene.

Det høyere beløpet vil gjøre det mulig for militærutgiftene å nå 1 % av BNP innen 2030 i stedet for 2035. Ifølge planen vil militærutgiftene øke fra dagens 5,7 milliarder franc til nærmere 10 milliarder franc årlig.

Spørsmålet om hvordan alle disse utgiftene skal finansieres, er fortsatt uavklart. Rådet for stater, Sveits’ overhus, har foreslått å kutte utgifter på andre områder, som føderale utbetalinger til kantonene, nedskjæringer i føderalt ansatte og et kutt på 2 milliarder franc til utenlandsk bistand.

Partiene på venstresiden i Sveits er mot både økningen i militærbudsjettet og de foreslåtte kuttene for å finansiere det.

Les også: Zelenskyj vil ikke vurdere Putins fredsplan

Om disse finansieringsmetodene er gjennomførbare, er fortsatt usikkert. Representantene fra kantonene i Rådet for stater vil sannsynligvis motsette seg å gi avkall på føderale skatteinntekter. Kutt i utenlandsk bistand er også svært omstridt.

Forbundsrådet opererer etter prinsippet om konsensus, hvor beslutninger tas kollektivt for å sikre bred enighet. Årlig roteres presidentrollen blant medlemmene, noe som gir hver representant muligheten til å lede rådet og representere Sveits internasjonalt i en ettårsperiode.

Som et alternativ til utgiftkutt diskuterer parlamentet muligheten for høyere skatter for å finansiere økningen, hvor en høyere merverdiavgift er et forslag. Merverdiavgiften i Sveits er for tiden 8,1 %.

Utfallet av disse finansieringsdebattene vil først bli klart under budsjettdebatten i desember.

Sammensetningen av Forbundsrådet følger ofte den såkalte «magiske formelen», en uformell avtale som fordeler makten mellom de største politiske partiene i Sveits. Dette sikrer representasjon og stabilitet ved at ulike politiske synspunkter inkluderes i den utøvende makt.

President i parlamentet, Viola Amherd (The Centre/VS), har vært en føderal rådsleder siden 2019. Viola Amherd leder det føderale departementet for forsvar, sivilbeskyttelse og sport (DDPS).

Valtellina: Et glemt brennpunkt 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt