28. september, 2024

Tysklands kansler Scholz besøker Kasakhstan for å styrke båndene

Share

Tysklands kansler Olaf Scholz avsluttet sitt offisielle besøk i Kasakhstan 18. september, det første besøket av en tysk kansler på flere tiår.

Tysklands kansler Olaf Scholz avsluttet nylig et offisielt besøk i Kasakhstan, det første besøket av en tysk kansler på flere tiår. Under det to dager lange besøket møtte Scholz Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayej, deltok på et tysk-kasakhisk næringslivsforum og møtte fem ledere fra Sentral-Asia. Besøket styrket de bilaterale forholdene og signaliserte Tysklands økende interesse for Sentral-Asia. Dette rapporterte Astana Times.

Scholz er den første kansleren på 14 år som besøker Kasakhstan og den første på 22 år som besøker Usbekistan. I Astana beskrev Tokajev Tyskland som en av Kasakhstans viktigste europeiske og globale partnere. Det strategiske partnerskapet reflekteres i økende høynivåbesøk, inkludert føderal president Frank-Walter Steinmeiers besøk i juni 2023 og Tokayevs statsbesøk til Tyskland tre måneder senere. På næringslivsforumet i Astana ble 36 dokumenter signert til en verdi av 6,3 milliarder dollar.

Handel og investeringer

Tyskland er Kasakhstans viktigste handelspartner og investeringspartner. Bilateral handel nådde 3,9 milliarder dollar i 2023, en betydelig økning fra 2,8 milliarder dollar i 2022. I de første syv månedene av 2024 økte handelsturnoveren med 13 % til 2,3 milliarder dollar. Tyske investeringer i Kasakhstan har siden 1992 oversteget 6,6 milliarder dollar, med over 90 % av investeringene i ikke-resurssektorer. Nesten 752 selskaper med tysk kapital opererer i landet.

Kasakhstans mål

Økonomisk samarbeid mellom Kasakhstan og Tyskland har vært robust, men dette besøket markerer en ny fase. Scholz og Tokajev diskuterte å styrke handelsforbindelsene og diversifisere det økonomiske samarbeidet. Ifølge Erbulat Seilekhanov fra Kasakhstans institutt for strategiske studier er Kasakhstans mål å utvide handels- og økonomiske bånd, øke kvaliteten og omfanget av tyske investeringer, sikre kasakhstanske produkter i det tyske markedet og utdype partnerskap innen vitenskap, teknologi og utdanning.

Les også: Europeisk utviklingsbank styrker Kasakhstan som global grafittleverandør

Valeriy Sitenko fra Forskningsinstituttet for Utenrikspolitikk understreker at Scholz’ besøk hadde som mål å utdype økonomiske bånd og spesifisere konkrete samarbeidsområder, spesielt gitt den geopolitiske situasjonen og forstyrrelsen av tradisjonelle forsyningskjeder. Besøket viser at partnerskapet er mangesidig, dekker områder fra energi og teknologi til sikkerhet og politisk dialog.

Viktige avtaler

Avtalene fra besøket inkluderer finansiering av investeringsprosjekter i Kasakhstan fra tyske finansinstitusjoner som Deutsche Bank, Landesbank Baden-Württemberg og KFW IPEX-Bank. Det ble også avtalt å etablere Kasakhsk-Tysk Institutt for Vitenskap og Teknologi, åpne en kasakhsk-tysk skole og samarbeide om digitale teknologiprosjekter.

En situasjon som ikke kan ignoreres

Krigen i Ukraina var ikke offisielt på agendaen, men påvirket diskusjonene. President Tokajev uttrykte Kasakhstans posisjon om at krigen må ta slutt. Ifølge Sitenko er det umulig å ignorere dette temaet, og Kasakhstan har tilbudt seg å megle i konflikten.

EU-strategi for Sentral-Asia

Tysklands engasjement i Sentral-Asia sees også i sammenheng med EUs strategi i regionen. Scholz’ besøk er en del av en bredere europeisk strategi for å styrke båndene med Sentral-Asia midt i geopolitiske endringer. Tyskland var en av initiativtakerne til EUs første strategi for Sentral-Asia, vedtatt i 2007 og oppdatert i 2019.

Tysklands motiver

Dr. Stefan Meister fra Det tyske rådet for utenrikspolitikk sier at Tysklands fornyede fokus på Kasakhstan og Sentral-Asia skyldes krigen i Ukraina:

– Tyskland ønsker å diversifisere sin forsyning av olje, gass og ressurser bort fra Russland, søker alternative transportveier til Asia som unngår Russland, og ønsker å styrke partnerskapet med land i Sentral-Asia innen temaer som sikkerhet, migrasjon og energi, forklarer han.

Meister påpeker at det er stort potensial for samarbeid, spesielt innen fornybar energi og grønt hydrogen, men understreker behovet for politisk vilje og investeringskapasitet for å realisere dette:

– Tyskland kan levere teknologi og er interessert i å utdype relasjonene også innen andre økonomiske områder, men Kasakhstan må også ha interesse av å arbeide med denne energiovergangen, sier han.

Rutte som NATO-sjef: Hva holder vi egentlig på med?

 

 

Kasakhstans skjøre geopolitiske posisjon: Mellom stormaktpress og egne ambisjoner

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt