19. september, 2024

El Salvador setter ny kurs: Første budsjett uten gjeld på flere tiår

Share

President i El Salvador, Nayib Bukele, kunngjorde at han vil fremlegge et budsjettforslag for 2025 uten planlagt underskudd.

Dette vil være første gang på flere tiår at landet ikke tar opp lån for å dekke offentlige utgifter, melder CoinDesk.

El Salvador feiret nylig sin uavhengighetsdag den 15. september og vil om mindre enn to uker presentere sitt fullstendige budsjett til parlamentet:

– Jeg kunngjør at vi den 30. september vil presentere det første fullt finansierte budsjettet for den lovgivende forsamlingen, uten å ta opp en eneste cent i gjeld til løpende utgifter, sa Bukele under markeringen av El Salvadors 203. uavhengighetsdag.

– El Salvador vil ikke lenger bruke mer enn det vi produserer årlig. Vi vil heller ikke låne penger for å betale renter på gjeld vi har arvet, vi vil til og med betale det fra vår egen produksjon, la han til.

Bukele poengterte også at landet vil bli mer økonomisk og finansielt uavhengig.

– En sterkere økonomi og et virkelig selvstendig land vil være synlig, ikke bare på grunn av økt frihet og sikkerhet, men også fordi vi vil være økonomisk og skattemessig uavhengige. De nye generasjonene vil arve et økonomisk velstående land, påpekte han.

Finansminister Jerson Posada bekreftet at dette vil være første gang på flere tiår at landet har et budsjett uten å ta opp gjeld, verken nasjonalt eller internasjonalt, ifølge Diario El Salvador.

Les også: El Salvadors president Bukele topper listen over verdens mest populære statsledere

Bukele, som har et solid flertall i den lovgivende forsamlingen med støtte fra 57 av 60 representanter fra sitt parti Nuevas Ideas og allierte, har gradvis redusert landets budsjettunderskudd.

I 2024 var budsjettunderskuddet på 338 millioner dollar av en totalutgift på 9,1 milliarder dollar. Da Bukele tok over som president i 2019, var underskuddet 1,2 milliarder dollar.

El Salvador kan ikke trykke penger for å finansiere utgifter, da landet i 2001 innførte amerikanske dollar som lovlig betalingsmiddel. I 2021 la de også til bitcoin som offisiell valuta, som er likestilt med amerikansk dollar som betalingsmiddel.

Nayib Bukele tracker: investeringsstrategien siden 2021. Skjermdump: Nayibtracker.com

Selv om det ikke finnes offisielle dokumenter om El Salvadors bitcoin-oppkjøp, viser både nettsiden «NayibTracker» og Mempool at landet nå eier 5874 bitcoins, til en verdi av 331,4 millioner dollar. Dette representerer en urealisert gevinst på +32,6 % eller 43 millioner dollar.

I forrige måned innrømmet Bukele at «Bitcoin ikke har hatt den utbredelsen vi håpet på… det kunne ha fungert bedre, og det er fortsatt tid til forbedringer, men det har ikke resultert i noe negativt.»

Selv om adopsjonen blant folket ikke er så utbredt som presidenten hadde ønsket, fortsetter likevel staten å kjøpe bitcoin hver dag, i en strategi hvor de ser på den digitale valutaen som også en langsiktig reserve for landets strategiske økonomiske politikk.

El Salvadors daglige bitcoin kjøp illustrert. Skjermdump: Mempool.

I august meldte Det internasjonale pengefondet (IMF) at det har hatt samtaler med elsalvadoranske myndigheter, og at det har vært framgang i forhandlingene om et IMF-støttet program, med fokus på å styrke offentlige finanser, øke bankreserver, forbedre styring og åpenhet, samt redusere risikoene knyttet til Bitcoin.

Bitcoin som en ny gullstandard for det 21. århundret?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt