19. september, 2024

Brann i russisk T-80 stridsvognfabrikk

Share

I Russland har det brutt ut brann ved Omsktransmash-stridsvognfabrikken, det eneste anlegget som spesialiserer seg på restaurering og modernisering av T-80 stridsvogner. 

Lokale medier har publisert bilder og videoer av brannen. I en melding fra den lokale nyhetskanalen «Kanal 12» står det følgende «Svart røyk er synlig fra nesten alle områder av byen. Redningsmannskaper rykket ut til stedet. Kanal 12 ba om en offisiell kommentar fra det russiske departementet for krisesituasjoner for Omsk-regionen.» Dette rapporterer også Militarnyi. 

Rundt klokken 12:00 lokal tid den 12. september begynte det å brenne i en av produksjonshallene til JSC Omsk Transport Machine Factory som er eid av det statlige selskapet Omsktransmash. Innbyggere der rapporterte om at en stor røyksøyle var synlig over hele byen.

— Selskapet kan bekrefte at det oppsto en mindre brann i takmateriale under reparasjonsarbeid på anlegget. Hendelsen vil ikke påvirke produksjonsprosessen, og ingen ble skadet, uttalte en talsperson fra fabrikken.

Brannmannskapene klarte å få kontroll på brannen rundt klokken 15:00. Ifølge det russiske Nødsdepartementet var den åpne brannen slukket klokken 15:22.

Basert på bilder og videoer tatt av lokale innbyggere, klarte Militarnyi å finne ut at brannen startet i en av fabrikkens produksjonshaller.

Satellittbilder av bygningen viser tankskrog, trolig fra T-80B-serien, som er en del av Omsktransmash sitt spesialområde.

Les også: Video: Nytt tungt infanterikjøretøy observert i Russland

Omsktransmash var tidligere en kraftig stridsvognfabrikk fra sovjettiden, men har i dag mistet noe av sin kompetanse. Nå jobber de med å overhale og modernisere stridsvogner, i tillegg til å produsere TOS-1A Solntsepyok-flammekastere.

I september i fjor rapporterte Militarnyi at den russiske konsernet Uralvagonzavod jobber med å gjenoppta produksjonen av T-80-stridsvogner fra sovjettiden.

Produksjonen er planlagt å foregå ved Omsktransmash-anlegget, som produserte T-80-stridsvogner under Sovjetunionen. Siden 2017 har fabrikken overhalt tanks fra lagre og oppgradert dem til T-80BVM-versjonen.

Tidligere i år ble det rapportert at fabrikken hadde levert en ny batch med moderniserte T-80BVM-tanks som del av en statlig ordre fra det russiske forsvarsdepartementet.

I september 2023 gjenopptok også produksjonen av GTD-1250 gassturbinmotorer ved Kaluga Motorfabrikk, som benyttes i disse stridsvognene.

Ordrene på reparasjon av motorer for de moderniserte T-80BVM-stridsvognene har gjort det mulig for fabrikken å oppgradere og gjenoppta produksjon av nødvendige komponenter. Likevel var mye av arbeidet fortsatt manuelt, og produksjonen av nye produkter gikk sakte i gang i fjor.

Stålproduksjon ved slagmarken: Ukrainas stålverk i krise men går for fullt

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt