19. september, 2024

Russland tester ut supersoniske missiler under Okean-øvelse: Kort rekkevidde for radarer i Vardø

Share

Som en del av den pågående øvelsen Ocean-2024 ble supersoniske missiler avfyrt fra Rybachii-halvøya, mindre enn 80 km fra grensen til Norge.

Et Tu-95 strategisk bombefly var i luften, og krysseren Marshal Ustinov befant seg ute i Barentshavet. Samtidig forberedte to K-300P Bastion-P-komplekser avfyring av supersoniske Oniks-missiler fra Rybachii-halvøya, dette meldte The Barents Observer.

De militære aktivitetene er en del av Okean-2024, en omfattende marineøvelse som inkluderer mer enn 400 skip, 125 fly og 90 000 soldater over hele Russland.

En video fra Nordflåten viser hvordan Marshal Ustinov avfyrer et missil fra sjøen, og ett av de to Bastion-kompleksene (se bildet) skyter fra Rybachii-halvøya.

Avfyringsstedet for de to mobile kystmissilforsvarssystemene kan geolokaliseres til den østlige delen av halvøya. Fra det åpne arktiske landskapet blir missilene skutt i en rett nordlig retning.

Ifølge den russiske Nordflåten, ble missiler av typen Oniks og Vulkan avfyrt under øvelsene. Missilene ble skutt mot mål som lå henholdsvis 200 og 180 km unna, kommer det frem i en melding til pressen.

Les også: Sjøforsvaret følger russisk fartøy vest for Norge

Oniks er et supersonisk missil som ble tatt i bruk tidlig på 1990-tallet. Det har vært brukt ved Bastion-P kystkomplekser siden 2015.

Missilet har en hastighet på opptil 750 m/s og en rekkevidde på opptil 800 km. Det kan brukes mot mål både til sjøs og på land.

Rybachii-halvøya ligger omtrent 90 km nordvest for Murmansk by og mindre enn 50 km øst for grensen til Norge. Avfyringsstedet lå omtrent 77 km fra den nasjonale grensen.

Mindre enn 100 km unna ligger Norges strategisk viktige GLOBUS-radarer i Vardø.

Globus-II og Globus-III radarene drives av Etterretningstjenesten og har offisielt hovedsakelig ansvar for romovervåkning og overvåkning av arktisk luftrom. De drives i tett samarbeid med amerikanske myndigheter og antas å spille en nøkkelrolle i etterretning mot Russland.

Armenia avstår å delta i militærøvelser i regi av russisk-dominert forsvarsallianse

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt