19. september, 2024

Militærekspert mistenker sabotasje mot jammer på Andøya

Share

En kabel som var tilkoblet en jammer på den nordnorske øya har blitt kuttet og ødelagt.

Jammeren hadde blitt satt opp på den Andøya i forbindelse med en internasjonal øvelse. Formålet var å teste navigasjonssystemer og annet utstyr i en situasjon med elektromagnetisk krigføring, rapporterer Forsvarets Forum.

Representanter fra et stort antall land hadde ankommet øya for å delta i testingen.

Jammeren ble satt opp på en lokal fjelltopp av forskere fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) før helgen. Da forskerne returnerte på søndag, viste det seg at den tilknyttede kabelen var blitt kuttet.

Jamming innebærer forstyrrelser eller blokkering av signaler som radio og GPS, mens spoofing betyr å sende falske signaler for å lure mottakeren av disse signalene.

– Kabelen ble ødelagt. Vi har indikasjoner på at dette ikke var en ulykke, men en bevisst handling, sier Anders Rødningsby, sjefsforsker ved FFI.

– Dette er robuste kabler, og man må tråkke ganske hardt på dem for å kutte dem, legger han til.

Forskeren er bekymret for at lignende situasjoner kan gjenta seg.

– Vi vet ikke hvem som kan ha gjort det. Vi kan ikke utelukke at noen har gjort det som en spøk. Det er mer alvorlig om noen har gjort det med vilje, sier Rødningsby til Forsvarets Forum.

Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) påpeker betydningen av jammetestene for kritiske samfunnsfunksjoner som blir stadig mer avhengige av tjenester som kan fastslå korrekt posisjon, navigasjon og tid.

Les også: Etterretningstjenester advarer Norges energisektor mot Russland

Eksempler på dette er transport, energi, finans, telekommunikasjon samt søk og redning. I stor grad er disse funksjonene basert på globale satellittnavigasjonssystemer (GNSS).

For å øke sikkerheten og sikre mer robuste systemer, arrangeres det hvert år en jammetest hvor systemene blir testet. Jammetesten finner sted på Andøya på grunn av den spesielt gunstige beliggenheten med høye fjell som begrenser signalutbredelsen, samt lav flytrafikk som reduserer forstyrrelser.

Norge og de andre nordiske landene har de siste årene i økende grad vært mål for sabotører. Etterretningstjenestene i regionen advarer mot økende trusler og peker på Russland.

– Sikkerhetssituasjonen nå er alvorlig. Det pågår en fullskala invasjonskrig i Europa. Vi står ved et veikryss, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram tidlig i 2024 da Norges tre hovedetterretningstjenester presenterte sine årsrapporter.

En rekke saker med mistenkt sabotasje har funnet sted, flere av dem mot undervannsinfrastruktur.

Tidlig i 2022 ble en av fiberoptiske kablene som forbinder den arktiske øygruppen Svalbard med det norske fastlandet forstyrret etter det etterforskerne tror kan ha vært sabotasje.

I november 2021 informerte Havforskningsinstituttet om at deres Lofoten–Vesterålen Ocean Observatorium var ute av drift etter at omtrent 4 km av en 60 km lang undervannskabel på en eller annen måte hadde forsvunnet.

Og i 2023 ble det kinesisk-russiske fartøyet Newnew Polarbear hovedmistenkt i forstyrrelsen av en gassledning og to kommunikasjonkabler i Østersjøen. Skipet flyktet snart inn i russiske arktiske farvann.

Fiberkabler i Frankrike utsatt for omfattende sabotasje i seks departementer

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt