19. september, 2024

Første debatt mellom Donald Trump og Kamala Harris

Share

I natt møtte de amerikanske presidentkandidatene til sin aller første debatt, bare 8 uker før valgdagen. 

Økonomi, sikkerhetspolitikk, innvandring og reproduktive rettigheter var blant tema for debatten som var ledet av ABC News.

Debatten fant sted i grunnlovssenteret i Philadelphia, i Pennsylvania (som er en vippestat). I denne byen ble den amerikanske grunnloven vedtatt og godkjent i 1787.

Som følger kommer noen utvalgte utdrag fra debatten.

Økonomi, inflasjon og arbeid 

Første tema var økonomi. Kamala Harris påpekte hvordan hun «elsker små bedrifter», og hvordan disse er bakbeinet i den amerikanske økonomien. Hun lovte skattekutt for amerikanere og hevdet at Trump ville innføre en salgsskatt.

– Jeg har ikke noe salgsskatt, det er helt feil og det vet hun, kontret Trump, og la til:

– Jeg tok inn milliarder på milliarder fra Kina. Selv med tariffer, så tjente vi penger.

Trump påpekte flere ganger at Biden-administrasjonen har vært ansvarlig for en elendig økonomi, med kanskje den verste inflasjonen i historien til landet.

Trump taler mens Kamala noterer. Skjermdump: Youtube

– Jeg laget en av verdens beste økonomier i historien til landet, jeg vil gjøre det igjen og enda bedre, påstod Trump.

Harris slo tilbake:

– Donald Trump forlot oss den verste arbeidsledigheten siden depresjonen. Donald Trump forlot oss den verste offentlige helseepidemien på et århundre, og forlot oss det verste angrepet på demokratiet siden borgerkrigen, sa hun.

Trump forsvarte seg ved å understreke hvordan amerikansk økonomi gikk bra før pandemien, og selv under pandemien, eksporterte USA viktig medisinsk utstyr til hele verden.

– Vi hadde den beste økonomien, så kom pandemien. Vi gjorde en formidabel jobb under pandemien. Vi overførte dem den beste økonomien. Aksjemarkedet var høyere enn noensinne før pandemien, vi laget ventilatorer for hele verden og masker som ingen trodde var mulig. Folk gir meg mer æren for å ha styrket forsvaret og mange ting, men ikke nok støtte for hva vi gjorde med økonomien, hevdet Trump.

Han understreket videre at Biden-administrasjonen har tatt æren for såkalte «bounce-back jobs» som han mener at han la til rette for under pandemien.

Les også: Trump lover full ansvarlighet i utenrikspolitikken – Ryster makteliten i DC

Trump viste også til hvordan innvandringen til USA har skutt i taket under Biden og Harris, og hvordan den gjør livet til gjennomsnittsamerikaneren vanskeligere:

– Vi har millioner av mennesker som flommer landet fra fengsler, mentale sykehus, sinns-sykehus og andre steder. De tar jobber fra afro-amerikanere og latin-amerikanere. De tar over byer og bygninger. Hun og Biden lot dem komme inn i landet, og vi må få dem ut, og det fort, sa han.

Konflikten Israel og Palestina 

Krigen mellom Hamas og Israel fikk også mye oppmerksomhet under debatten:

– 7. oktober, slaktet Hamas tusenvis av israelere. Israel har rett til å forsvare seg, åpnet Harris som første taler på spørsmål om konflikten.

– Krigen må ta slutt og vi må få på plass en våpenhvile. Vi trenger en to-statsløsning, la hun til.

Trump reagerte på Harris sine utsagn angående Israel ved å bemerke at hun ikke var til stede da Benjamin Netanyahu besøkte kongressen:

– Når hun nevner at hun støtter Israel, så glemmer hun at hun hater Israel. Hun ville ikke engang møte Netanyahu i kongressen. Hun hater også arabere. Hvis jeg hadde vært president, ville dette aldri ha skjedd, sa han og la til:

Presidentkandidatene den 10. september 2024. Skjermdump: Youtube

–  Iran var blakk under Donald Trump. De hadde ingen penger til Hamas eller noen andre sfærer av terror. De hadde ingen penger til terror, men nå er de et rikt land. Se på houthiene og Jemen.

Russland sin invasjon av Ukraina

Krigen mellom Russland og Ukraina ble også et hett tema under debatten, hvor Trump påstod at han ville få på plass en avtale med Russland om våpenhvile.

– Putin støttet Kamala forrige uke, sa at han ønsket at hun vinner. Og jeg tror han mente det. Disse lederne av de andre landene mener at de (Biden-administrasjonen) er svake og inkompetente. Og de er, de er grusomt inkompetente, sa han og la til:

– Hvorfor gikk Biden inn for å drepe Keystone rørledningen og støtte den største avtalen som Russland noensinne har laget, Nord-Stream 2? Det er den største rørledningen i verden som går til Tyskland og andre steder i Europa. Fordi de er svake og ineffektive, og Biden har betalt masse penger for det.

Kamala Harris på sin side, hevdet at Russland allerede ville ha vunnet krigen om Trump fortsatt var president.

– Jeg mener at grunnen til at Trump sier at han vil få en slutt på denne krigen er fordi han bare ville ha gitt den opp. Det er ikke sånn vi er som amerikanere, sa hun og la til:

– Vi samlet femti land for støtte Ukraina i sitt rettmessige forsvar. Og på grunn av vår støtte, på grunn av luftvernet, på grunn av ammunisjonen, på grunn av stridsvognene som vi har gitt, forblir Ukraina et fritt land i dag. Putin ville ha tatt over Kyiv hvis Trump fortsatt var president.

Abort, et minefelt for kandidaten Trump

Sander Stople
Sander Stople
Samfunnsviter med spesialisering innen samfunnssikkerhet med fokus på informasjonssikkerhet og kraftberedskap på bachelor- og masternivå.

Les mer

Siste nytt