19. september, 2024

Kongsberggruppen sikret kontrakt for levering av krysserraketter til Australia

Share

Kongsberggruppen har kunngjort inngåelsen av en omfattende avtale med Australia for levering av krysserraketter til landets F-35A-kampfly.

Avtalen, verdt omkring 1 milliard norske kroner, markerer et nytt kapittel i samarbeidet mellom Norge og Australia innen forsvarssektoren, melder Teknisk Ukeblad.

– Vi er svært glade for at Australia har valgt å gå sammen med Norge, Japan og USA i bruken av JSM (Joint Strike Missile), uttalte Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.

Han påpekte avtalens betydning og JSMs relevans for sikkerhetsdynamikken i Stillehavsregionen.

Ifølge selskapet vil Australias inntreden i programmet ikke bare styrke den kollektive kapasiteten blant de deltakende nasjonene, men også bidra til å videreutvikle programmet.

– Introduksjonen av JSM representerer også en viktig milepæl i vårt samarbeid med de australske myndighetene, hvor målet er å vedlikeholde og etter hvert også produsere missilene lokalt, la Lie til.

Les også: Norge bestiller nye NASAMS-luftvernsystemer

Pressemeldingen fra Kongsberggruppen fremhevet videre at krysserrakettens avanserte egenskaper vil forbedre operasjonskapasiteten til F-35A-flyene, med økt ytelse mot både land- og sjømål, noe som styrker Australias evne til å utføre langtrekkende angrepsoperasjoner.

Samtidig åpnet Kongsberggruppen et nytt anlegg i Adelaide, Australia. Anlegget, som ble åpnet med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til stede, vil fungere som et senter for testing, montering, og vedlikehold av forsvarsmateriell levert til Australia.

Dette understreker selskapets forpliktelse til å støtte det australske forsvaret på lokal grunn. For to år siden foretok Kongsberggruppen en betydelig investering på 25 millioner australske dollar, omtrent 175 millioner norske kroner, i et nytt bygg.

Bygget, som dekker 2500 kvadratmeter, er plassert på en tomt på 6000 kvadratmeter i Adelaide.

Kongsberggruppen sammen med andre selskaper innen forsvars- og teknologisektoren, har opplevd en markant økning i børsverdi de siste årene. Dette skyldes delvis selskapets suksess med å sikre flere milliardkontrakter.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt