19. september, 2024

Advarsel: Skjebnetid for Kinas økonomi

Share

Med et bakteppe av stadig lavere forbrukertillit og fallende produsentpriser frykter tidligere og nåværende økonomiske ledere for Kinas økonomiske fremtid. 

Demografiske utfordringer og deflasjonspress vekker bekymringer for Kinas økonomiske fremtid blant fremstående økonomer.  Landet må ta grep mot økonomiske utfordringer som deflasjon og eiendomsmarkedets fall, skriver South China Morning Post.

– Kina må handle for å unngå en skjebne lik Japans, ettersom landet har registrert kraftige nedganger i BNP-vekst samt produsentprisindeksen (PPI), sa tidligere sjef for Japans sentralbank, Haruhiko Kuroda, under Bund-toppmøtet i Shanghai på fredag.

Advarselen kom midt i opphetede diskusjoner blant akademikere og politiske eksperter om en potensiell «japanifisering» av Kina, da et fall i eiendomsmarkedet, deflasjonspress og demografiske utfordringer – kombinert – vekker minner om de tapte tiårene som plaget dets østasiatiske nabo.

Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia

Kuroda, som var sjef for Japans sentralbank fra 2013 til 2023, diskuterte deflasjonen som plaget hans land mellom 1998 og 2012, og pekte på lønnsstagnasjon som den mest presserende utfordringen på den tiden.

Under sin periode som sentralbanksjef, introduserte Japan runder med kvantitative lettelser og strukturelle reformer, og klarte til slutt å unnslippe en deflatorisk spiral.

Han sa imidlertid at Kinas deflasjon «ikke var like alvorlig som Japans», og gjentok viktigheten av å opprettholde lønnsøkninger.

Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt