1. oktober, 2024

Canada innfører 100 % toll på kinesiske elbiler

Share

Som en del av et internasjonalt samarbeid innfører Canada nye tollsatser på kinesiske elbiler, stål og aluminium.

Canadas statsminister Justin Trudeau kunngjorde mandag nye tollsatser på kinesisk-produserte elbiler, stål og aluminium. Tiltaket er et ledd i Canadas strategi for å beskytte hjemlige industrier mot urettferdig konkurranse fra Kina, skriver South China Morning Post.

Fra 1. oktober vil import av kinesiske elbiler ilegges en toll på 100 prosent, mens import av stål og aluminium fra Kina vil bli pålagt 25 prosent toll fra 15. oktober. Trudeau påpekte at Kina opererer på en måte som gir dem urettferdige fordeler i det globale markedet.

Bakgrunnen for dette tiltaket er bekymringen blant flere store handelsnasjoner, inkludert USA og EU, for at Kina prøver å eksportere seg ut av sine økonomiske utfordringer ved å dumpe varer til lave priser på verdensmarkedet.

Canadas finansminister, Chrystia Freeland, har tidligere uttalt at Kinas politikk kan føre til global overkapasitet, noe som vil undergrave den kanadiske elbilindustrien. Trudeau understreket at Canadas tiltak er i tråd med lignende tiltak fra andre økonomier rundt om i verden, deriblant USA.

Les også: Kinesiske elbiler ser til Afrika som svar på tollsatser fra Vesten

USA har allerede varslet betydelige tolløkninger på kinesiske varer, mens EU har foreslått moderate økninger i importtoll på kinesiske elbiler. Canadas nye tollsatser er derfor en del av et bredere internasjonalt samarbeid for å motvirke Kinas markedsstrategier.

Tiltaket har fått støtte fra Canadas regjering, som ønsker å unngå at landet blir en dumpingplass for billige kinesiske varer. Kinas myndigheter hevder imidlertid at deres effektive produksjonsmetoder bidrar til lave priser og støtter overgangen til en grønn økonomi.

Den kinesiske ambassaden i Ottawa har foreløpig ikke kommentert saken.

Er Bidens tollmur mot Kina nok for å redde amerikanske elbiler?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt