Under en viktig utenrikspolitisk markering understreket president Xi Jinping Kinas forpliktelse til fredelig utvikling og global enhet. Han oppfordrer til internasjonal enhet og reformer for å motvirke økende spenninger og fremme global fred og rettferdighet.
Kina vil aldri søke hegemoni basert på styrke, sa president Xi Jinping under markeringen av 70 år med de «Fem prinsipper for fredelig sameksistens».
South China Morning Post skriver at Xi Jinping lovet fredag at Kina vil ta «store steg» for å utdype reformer, holde seg til veien for fredelig utvikling og aldri søke å underlegge andre. Uttalelsene hans kom i forbindelse med en viktig milepæl i utenrikspolitikken, mens Beijing fortsetter å posisjonere seg som leder for det globale sør og som en internasjonal fredsmegler.
Xi fremhevet Kina som en kraft for fred, rettferdighet og utvikling. Han ba om bedre kommunikasjon og samarbeid for å motvirke «jerntepper av konfrontasjon» midt i økende spenninger i Sør-Kinahavet og Kinas dypere rivalisering med USA og Vesten.
De «Fem prinsippene for fredelig sameksistens» har vært grunnmuren i kinesisk utenrikspolitikk siden 1950-tallet, sa Xi i en hovedtale ved en begivenhet i Beijing som markerte 70-årsjubileet for konseptet. Prinsippene vektlegger gjensidig respekt for suverenitet og territoriell integritet og ikke-innblanding i hverandres interne anliggender.
Xi understreket at anliggender ikke bør dikteres av de med mer muskler. Observatører har imidlertid advart om at prinsippene mer er et høyt ideal enn en realitet, spesielt med tanke på Kinas nærhet til Russland til tross for invasjonen av Ukraina.
Xi uttrykte også Kinas vilje til å fremme felles utvikling over hele verden. Dette kom en dag etter at Beijing kunngjorde at det tradisjonelt økonomisk målrettede tredje plenumsmøtet i kommunistpartiet vil finne sted fra 15. til 18. juli.
Les også: Kinas dilemma under Xi: Strammere grep eller åpne for økonomisk vekst?
– Vi vil bare åpne oss enda mer mot omverdenen. Døren vår vil aldri lukke, sa Xi ifølge en offisiell utskrift: – Vi planlegger å ta, og tar allerede i noen tilfeller, store steg for å ytterligere utdype reformer på alle områder og utvide institusjonell åpning.
I en tynnsløret melding til USA og Europa, som har pålagt høyere tollsatser på en rekke kinesiske produkter og forsøkt å kutte av tilgangen til teknologi, sa Xi at små hager med høye gjerder, frakobling og avskjæring av industri og forsyningskjeder bare motarbeider historiens tidevann og skader de felles interessene til det internasjonale samfunnet.
Historiske likheter mellom nåtiden og 1950-tallet, da verden var overskygget av den kalde krigen, ble også nevnt. Xi sa at de fem prinsippene tilbød en ny vei mot fredelig løsning av historiske problemer og internasjonale tvister.
Xi understreket at Kina aldri vil følge veien for kolonial plyndring eller søke hegemoni når det blir mektig. Kina vil forbli på den rette veien for fredelig utvikling.
Xi roste også Kinas konstruktive rolle i en lang liste av internasjonale konflikter, inkludert Ukraina, Israel-Hamas-konflikten, Koreahalvøya, Iran, Myanmar og Afghanistan. Han fremhevet Kinas initiativ for å bygge et samfunn med en felles framtid som en oppgradert versjon av de fem prinsippene.
Xi og Putin fordømmer USA og lover tettere bånd idet Russland avanserer i Ukraina