8. desember, 2024

Putins reise til Beijing, et nesespark til Vesten?

Share

Møtet mellom Xi Jinping og Vladimir Putin minner oss nok en gang om de sterke båndene som forener de to landene, på bekostning av vestlige interesser.

Bare en uke etter at han avsluttet sin europeiske turné, tok Xi Jinping imot Vladimir Putin torsdag morgen med stor pomp og prakt foran det store folkeforsamlingspalasset som åpner seg mot Tiananmen-plassen. Skulle man tro at Xi Jinping ville lytte til europeernes krav og USAs press for å slutte å støtte Russland? Langt ifra. Møtet mellom de to statslederne var snarere en demonstrasjon av vennskap og politisk samstemthet om håndteringen av krigen i Ukraina: På den ene siden er det nødvendig å raskt komme til forhandlingsbordet; på den andre siden er realistiske forhandlinger ikke mulige uten å ta hensyn til alle parters interesser og sikkerhetsbekymringer, inkludert Russland. For Putins første internasjonale besøk i sin tredje periode var det politiske signalet sterkt. Under hans siste besøk i Kina like før krigen i 2022, etablerte de to landene et «grenseløst» partnerskap, og det ser ut til at ingenting har endret seg, tvert imot. Den bilaterale handelen er høyere enn noen sinne, og foregår hovedsakelig i rubler og yuan, og partnerskapene mellom de to landene blir stadig dypere på avanserte områder, noe som antyder nære militære partnerskap.

Stakkars Europa som fortsatt tror det er verdens sentrum…

I tillegg til at hans stab består av tjenestepersoner som er erfarne i å håndtere forholdet til Kina, er Putin ledsaget av en høyprofilert delegasjon til Beijing. I tillegg til den erfarne utenriksministeren, Sergej Lavrov, kom den russiske presidenten med den første visestatsministeren, Denis Manturov, nestlederen for presidentadministrasjonen, Maxim Oreshkin, presidentrådgiveren, Yuri Ushakov, forsvarsministeren, Andrei Belousov, finansministeren, Anton Siluanov, sentralbanksjefen, Elvira Nabiullina, og sjefen for det føderale tjenesten for militærteknisk samarbeid, Dmitry Shugaev. Budskapet er klart: Samarbeidet mellom de to landene er bredt, tverrsektorielt og omfatter også forsvar, til stor frustrasjon for de europeiske kravene. En annen ting å merke seg er at minister Belousov, som nylig erstattet Sergej Sjoigu, kjenner godt til Kina: Da han var minister for økonomisk utvikling i Russland, og senere som visestatsminister, var han ansvarlig for investeringer og handel med Kina.

Les også: Nok er nok: Europa må ta grep mot Kinas stille krigsstøtte

Det må også bemerkes at selv om ett av de få landene som fortsatt er på god fot med Russland, har Kina blitt oppfordret av Vesten til å bruke sin innflytelse for å få en slutt på krigen og sørge for å ikke gi Russland en økonomisk livline eller utstyr har dobbelt militært-sivilt formål. Under sine møter med Emmanuel Macron og Ursula von der Leyen i Paris forrige uke, tok Xi et skritt i denne retningen ved å fastslå at Kina ikke ville selge våpen til Russland og ville gjøre mer for å kontrollere strømmene. Faktisk, etter deres samtaler på torsdag, erklærte Xi at Kina og Russland vil fortsette å opprettholde en posisjon av ikke-allianse, ikke-konfrontasjon og ikke-vold overfor tredjeparter.

Men, enten man liker det eller ikke, har de moralske leksene og de diplomatiske direktivene som de europeiske lederne har fremmet overfor Xi Jinping ikke hatt den ønskede effekten. Mens europeerne fortsatt tror at de er verdens sentrum og at deres sanksjoner vil bringe Russland til kne, kom den kinesiske presidentes med flere utvetydige uttalelser en uke senere:

Vennskap og partnerskap: Xi Jinping bekreftet igjen Beijings rolle som en «pålitelig nabo, god venn og god partner» til Moskva.

Løsning på krigen med hensyn til russiske interesser: «Enhver løsning må respektere sikkerheten og suvereniteten til alle parter,» sa Xi og la til: «Kinas posisjon om denne saken har vært konsistent og klar, spesielt med hensyn til respekt for suvereniteten og den territoriale integriteten til alle land og de legitime sikkerhetsbekymringene til alle parter.»

Anti-vestlig tilnærming: «Forholdet mellom Kina og Russland har tålt ‘stormer og forandringer’ internasjonalt og er en modell for gjensidig respekt og samarbeid.»

Kinas rolle som en troverdig formidler: «Kina håper på en rask gjenopprettelse av fred og stabilitet på det europeiske kontinentet og ønsker å fortsette å spille en konstruktiv rolle.»

De sanksjonerte finner hverandre

Sanksjonene mot Russland etter invasjonen av Ukraina har ikke gjort kineserne likegyldige. Politikken som Donald Trump satte i gang for noen år siden (som Joe Biden fortsetter og EU nøye kopierer) er sanksjonspolitikken. Og Kina har ikke unngått denne. Beijing er den dag i dag truet av strenge sanksjoner dersom det krysser den røde linjen ved å levere våpen til Russland. I desember signerte Joe Biden en ordre som tillater sanksjoner mot enhver utenlandsk bank som er knyttet til den russiske krigsinnsatsen. Det var selvsagt de kinesiske bankene som var målet, og noen av dem har måttet redusere sine transaksjoner.

Les også: Kinas skjulte hånd i Ukraina: Styrker Russlands militære kapasiteter

Likevel har handelen mellom Russland og Kina ikke sluttet å vokse siden invasjonen. I møte med vestlige sanksjoner er Kina opplagt en vital økonomisk partner for Russland, men også en potensiell erstatning for tapte europeiske energimarkeder. Handelsutvekslingen mellom Kina og Russland nådde rekordhøye 240 milliarder dollar i 2023, mer enn det dobbelte av de 108 milliardene i 2020, særlig takket være kinesisk import av russisk olje og eksport av biler, elektroniske enheter og industrielt utstyr. Samtalene torsdag morgen fokuserte også på å styrke denne fremdriften ved å fordype utvekslingene innen avanserte områder, samt stabiliteten i den globale industrielle verdi-og forsyningskjeden.

Den raske tilpasningen og samarbeidet mellom Kina og Russland er også et direkte svar på de amerikanske forsøkene på å regulere og pålegge sanksjoner mot dem. Og det første våpenet i sanksjonsarsenalet er dominansen av dollar i internasjonale transaksjoner. Vladimir Putin har nylig påpekt at over 90 % av handelstransaksjonene mellom de to landene ble foretatt i yuan eller rubler, noe som beskytter handel og gjensidige investeringer fra «innflytelsen fra tredjepartsland og negative trender på de globale pengemarkedene.» India og andre suverenitetsbevisste land følger etter. Dette kan være begynnelsen på slutten av en æra…

Under dette besøket, vil Putin, som har møtt Xi mer enn 40 ganger siden 2012, delta på en bilateral handelsutstilling og deretter på et Russland-Kina forum om interregionalt samarbeid i Harbin (hovedstaden i Kinas nordligste provins, som har nære kulturelle bånd med Russland).

Dette innlegget ble først publisert i Revue Conflits. Det har blitt oversatt fra fransk. 

Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 6: Russland-Kina-dynamikken: Mellom avhengighet og trusler 🔒

John Mackenzie
John Mackenzie
Geopolitolog og krigskorrespondent, John Mackenzie reiser gjennom mange krigssoner.

Les mer

Siste nytt