Verdensøkonomien er i ferd med å gå inn i sin svakeste vekstperiode siden finanskrisen i 2008 – uten å være inne i en formell resesjon. Det kommer frem i Verdensbankens ferske rapport.
Vekstanslagene er nedjustert i nær 70 prosent av verdens økonomier, og global vekst er ventet å falle til 2,3 prosent i 2025 – nesten et halvt prosentpoeng lavere enn tidligere antatt, skriver Euronews.
– Verden var nær en myk landing etter pandemien, men nå seiler vi inn i nytt uvær, advarte Verdensbanken.
Handel, klima og gjeld tynger
Banken peker på at en rekke faktorer trekker verdensøkonomien ned: økende handelskonflikter, politisk usikkerhet, geopolitiske spenninger, hyppigere klimakatastrofer og svakere vekst i store økonomier.
Indermit Gill, Verdensbankens sjeføkonom, sa at utviklingslandene utenfor Asia nå er i ferd med å stagnere.
– Utenfor Asia har utviklingslandene blitt en utviklingsfri sone, sa Gill.
– Veksten i utviklingsland har sunket fra seks prosent årlig på 2000-tallet, til fem prosent i 2010-årene, og nå til under fire prosent i 2020-årene. Det følger utviklingen i verdenshandelen, som også har bremset kraftig, la han til.
Les også: Saudi-Arabia vil betale Syrias gjeld til Verdensbanken
Mer gjeld, mindre investeringer
Ifølge Verdensbanken har investeringene bremset, samtidig som statsgjelden i mange land har nådd rekordnivåer. Dette rammer spesielt utviklingsland og fremvoksende økonomier, hvor gapet til rike land øker igjen.
Rapporten peker også på at det vil bli vanskeligere å redusere ekstrem fattigdom i årene som kommer.
Kan snu med handelsavtaler
Verdensbanken mener likevel at veksten kan bli sterkere enn ventet – dersom verdens største økonomier klarer å roe ned handelskonfliktene.
– Hvis dagens handelskonflikter ble løst og tollsatser halvert, kunne veksten i verdensøkonomien bli 0,2 prosentpoeng høyere i snitt i 2025 og 2026, heter det i rapporten.
Samtidig ber Verdensbanken regjeringer i utviklingsland om å skjerme økonomien bedre mot prisstigning og prioritere utgifter strammere.
Verdensbanken optimistisk om Indias økonomi: – Strålende muligheter for investeringer