Studentprotesters krav om å selge universitets aksjer i israelske selskaper vil ikke fremme fred, men heller svekke viktige utdanningsinstitusjoner i USA.
Anne O. Krueger, tidligere sjeføkonom ved Verdensbanken og tidligere nestleder for Det internasjonale pengefondet, skriver i Project Syndicate at universiteters salg av aksjer i israelske selskaper – et hovedkrav fra studentprotester i USA – ikke vil oppnå det ønskede resultatet i Gaza. I stedet vil det svekke det amerikanske høyere utdanningssystemet akkurat når det trenger å styrkes.
Krueger fremhever at etter Hamas’ terrorangrep den 7. oktober, er det generert stor sympati for Israels folk, spesielt med tanke på jødenes historie med forfølgelse, som kulminerte i Holocaust. Men sivilbefolkningens lidelser i Gaza siden angrepet er også forferdelige. Begge sider trenger å støtte et umiddelbart opphør av fiendtlighetene, etterfulgt av ærlige forsøk på å adressere de underliggende problemene.
Selv om ansatte og studenter kan ta politiske stillinger og demonstrere fredelig, bør universiteter forbli apolitiske. Krueger påpeker at selv om studentprotestene hadde overtalt universiteter til å selge seg ut av israelske selskaper, ville de utvilsomt ha forårsaket skade på de institusjonene som utdanner dem. Universiteter muliggjør diskusjon og debatt om kontroversielle spørsmål, men dette krever institusjonell nøytralitet. Å stå på demonstrantenes side ville ha begrenset ytringsfriheten på campus.
Les også: Kynisk spill: Kinas diplomatiske sjonglering mellom Iran og Israel
Økonomisk ville kostnadene ha vært høye. Universitetsfond består av utallige midler, ofte øremerket av donorer for spesifikke formål, inkludert stipender, forskningsfinansiering, sportsfasiliteter, og mange flere. Inntekter som dekker deler av undervisningen ved mange høyskoler og universiteter. Men når politiske kriterier introduseres i investeringsbeslutninger, kan potensielle givere nøle med fremtidige gaver.
Krueger konkluderer med at studenter som ønsker å bidra til å avslutte krigen mellom Israel og Hamas må innse at avinvestering ikke er veien å gå. Faktisk kan bevaring og styrking av amerikanske universiteter indirekte bidra til en varig politisk løsning på den israelsk-palestinske konflikten ved å utdanne unge mennesker og muliggjøre at de kan nå sine mål. Offentlig og privat støtte for fortsatt fortreffelighet og økt økonomisk støtte i høyere utdanning må derfor være øverst på dagsordenen. I denne konteksten gir det ingen mening å svekke en av USA kilder til styrke for en politikk som ikke kan påvirke krigens utfall.