USAs øverstkommanderende i Europa sier NATO kan slå til mot den russiske enklaven «raskere enn noen gang før»
NATO har en klar plan for å raskt nøytralisere den russiske enklaven Kaliningrad dersom det skulle bli nødvendig. Det sier general Christopher Donahue, øverstkommanderende for USAs styrker i Europa, i et intervju med Defense News.
– Vi har allerede planlagt og forberedt oss på dette. Russland utfordrer oss med sin evne til hurtig mobilisering, men vi har utviklet løsninger for å kunne stoppe denne trusselen effektivt, sa Donahue.
Han la til at alliansen nå er i stand til å «ødelegge enklaven fra bakken på en enestående kort tid – raskere enn noen gang før».
Kaliningrad omringet av NATO-land
Kaliningrad er et russisk territorium på rundt 120 kilometer bredt, som ligger isolert mellom Polen og Litauen. Regionen er sterkt militarisert og har vært en gjentakende kilde til spenning mellom NATO og Russland.
Ifølge Donahue er det baltiske området nå hovedfokus i de regionale forsvarsplanene, som har vært under utvikling i lang tid. Dette arbeidet skjer i nært samarbeid med NATO-allierte, og inkluderer utvikling av standardiserte systemer og bedre samordning basert på skytjenester.
Fra Øst-Preussen til russisk festning
Kaliningrad het tidligere Königsberg og var hovedstad i det gamle Øst-Preussen, et tysk område med dype historiske røtter.
Les også: Russiske tyskere flytter til Kaliningrad i søken etter «tradisjonelle verdier»
Byen ble grunnlagt av Den tyske orden på 1200-tallet og var en viktig kulturell og strategisk by i det prøyssiske og senere tyske riket.
Etter andre verdenskrig ble området okkupert av sovjetiske styrker, og i 1945 ble det formelt overført til Sovjetunionen. Den tyske befolkningen ble tvangsflyttet, og byen fikk navnet Kaliningrad i 1946, oppkalt etter bolsjeviklederen Mikhail Kalinin. I dag er enklaven et viktig militært brohode for Russland, fullstendig omringet av NATO-land.
Lærer av Ukraina
General Donahue understreket at krigen i Ukraina har gitt verdifulle erfaringer for moderne krigføring.
– Krigen har vist hvordan ny teknologi kan brukes effektivt til å kontrollere både luft- og sjørom, sa han.
Han trakk også frem det multinasjonale militærøvelsen BALTOPS tidligere i år, der elementer fra Ukrainas sjøkrigstaktikk allerede har blitt tatt i bruk av NATO.
Bruker AI til beslutningsstøtte
En sentral del av NATOs nye militære strategi er bruk av kunstig intelligens. Donahue viste til det nye Maven Smart System – en AI-løsning som raskt analyserer store mengder data og gir beslutningsstøtte til kommandanter i sanntid.
– Målet vårt er at både industrien og myndighetene skal forstå de faktiske behovene og kravene til alliansen, sa han.