Trump-administrasjonen anklaget for å prøve å omgå forbud mot raske utsendelser.
En føderal dommer i USA har stanset ethvert forsøk på å deportere migranter til Libya etter at det ble kjent at Trump-administrasjonen vurderte slike utsendelser. Dommeren slår fast at det vil være et klart brudd på en tidligere rettsordre, melder Reuters.
– Dersom det finnes noen tvil – noe retten ikke ser – vil disse forestående deportasjonene være et åpenbart brudd på rettens ordre, skrev dommer Brian Murphy i sin kjennelse onsdag.
Forsøk på å bruke forsvaret
Ifølge Reuters planla amerikanske myndigheter å sende migranter til Libya allerede denne uken. Ulike kilder bekreftet at det kunne skje ved hjelp av det amerikanske forsvaret, men understreket at planene kunne endres.
Trump-administrasjonen hevdet tidligere at rettsordren kun gjaldt det amerikanske innenriksdepartementet (DHS), og ikke forsvarsdepartementet. Det avviser Murphy.
– DHS kan ikke omgå rettens ordre ved å overføre ansvaret til Forsvaret eller andre etater, sa han.
Les også: Iran fordømmer USAs deportasjon av iranske asylsøkere til Panama
Libya nekter å ta imot deporterte
Verken Det hvite hus eller DHS har kommentert saken. President Trump svarte «du må spørre Homeland Security» da han ble konfrontert med planene.
Både Libyas internasjonalt anerkjente regjering og Khalifa Haftars styrker i øst nekter å ta imot migranter deportert fra USA.
– Dette strider mot vår suverenitet, het det i en uttalelse fra Haftar-leiren.
Migrant med meksikansk bakgrunn ba om å bli sendt hjem
Blant dem som frykter å bli sendt til Libya, er en meksikansk mann i varetekt i Texas. Ifølge familien ble han bedt om å signere et dokument som tillater deportasjon til Libya.
– Han er bare noen timer unna hjembyen i Mexico, men trygler om å få vende hjem dit, sa et familiemedlem.
Mannen, som er fra delstaten Yucatán, har tidligere sonet 15 år for seksuelle overgrep og fikk vedtak om utvisning i 2009.
Kritikk mot forholdene i Libya
Ifølge amerikanske myndigheter er forholdene i libyske fengsler livstruende. Utenriksdepartementets rapport før Trump tiltrådte, beskrev dem som «harde og farlige».
Landet er preget av ustabilitet og væpnede grupper siden borgerkrigen og NATO-inngrepet i 2011. Det finnes ingen nasjonal enhet, og regjeringene i øst og vest samarbeider lite.