24. mai, 2025

Unge kinesere har sluttet å tenke på pensjon

Share

Kinas regjering ber folk spare til alderdommen, men unge sliter med dagens utfordringer. De nedprioriterer pensjonssparing og sier fremtiden er for usikker til å planlegge.

Stigende arbeidsledighet, lav lønnsvekst og press rundt bolig og familieliv gjør at mange unge heller fokuserer på nåtiden, melder South China Morning Post.

– Det er ikke vits i å bekymre seg hele tiden. Jeg vil heller leve godt nå, sier Wu Ruoshi (29), som jobber i offentlig sektor i Wuhan.

– Selvsagt er pensjon viktig, men bare det å tenke på det gir stress. Kanskje en robot tar seg av meg når jeg blir gammel uansett.

Mangler insentiver

Myndighetene har innført et frivillig pensjonsprogram med skattefordeler for unge, men interessen er lav. Programmet tillater årlig sparing på opptil 12 000 yuan (rundt 18 500 kroner), men få benytter seg av tilbudet.

– Hvordan kan unge tenke på alderdom når de står midt i presset med jobb, lønn og ekteskap? spør Chen Wei, professor ved Renmin-universitetet i Beijing.

En rapport fra 2019 varsler at Kinas statlige pensjonsfond kan gå tomt innen 2035, fordi det blir færre yrkesaktive. Likevel forblir mange passive.

– De fleste unge har ikke opplevd alderdom på kroppen. De tenker at det er andres problem, sier Yuan Xin, demografiprofessor i Tianjin.

Les også: Finansprofessor på Peking University om Kinas økonomiske modell: – Vi har sett dette før, og det ender aldri godt 🔒

Demografisk krise

Ved utgangen av 2024 hadde Kina 310 millioner innbyggere over 60 år – tilsvarende 22 prosent av befolkningen. 15,6 prosent var over 65 år. I storbyer som Shanghai utgjør eldre nesten 30 prosent av befolkningen. Over 330 000 eldre bor alene, mange uten familie å støtte seg på.

– Det føles meningsløst å planlegge pensjon nå. Ingen vet hvordan fremtiden blir, sier Mark Tang (30), som jobber i et internettselskap i Beijing.

– Jeg sparer heller litt på egen hånd. Jeg ser ingen grunn til å melde meg inn i pensjonsordningen.

Et liv uten tradisjonell familie

En liten gruppe unge planlegger likevel for alderdommen. Flere velger bort ekteskap og barn, og vurderer alternative løsninger som aldershjem.

For dem handler det ikke om frykt, men om å forberede seg på en fremtid uten det tradisjonelle familieansvaret.

Finansprofessor på Peking University: – Overinvesteringer leder Kina mot økonomisk ruin 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt