16. september, 2024

Ulykke i Østersjøen: Kinesisk fartøy knyttet til gassledningsbrudd

Share

En storm i fjor høst førte til omfattende skader på en gassledning mellom Estland og Finland, og nå søker de berørte landene mer innsikt fra Kina.

Kina har innrømmet at et kinesisk-eid skip «ved et uhell» skadet en viktig gassledning i Østersjøen mellom Estland og Finland i oktober i fjor. Hendelsen skal ha skjedd på grunn av en kraftig storm, ifølge en rapport som kinesiske myndigheter nylig har delt med regjeringene i de to europeiske landene, skriver South China Morning Post.

Skipet, NewNew Polar Bear, som seilte under Hongkong-flagg, tilhører det kinesiske selskapet NewNew Shipping Line. Estland og Finland gjennomfører fortsatt en felles etterforskning av saken. Selv om rapporten sirkulerer i ulike departementer, kan den ikke brukes som offisielt bevis i etterforskningen.

Les også: Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør

Estiske og finske myndigheter har bedt Kina om mer informasjon om skipet og mannskapet. Kairi Küngas, talsperson for den estiske påtalemyndigheten, opplyste at de har sendt en formell anmodning om rettslig bistand til Kina, men har ennå ikke mottatt svar.

Også finske myndigheter, ved Anna Zareff fra det nasjonale etterforskningsbyrået, bekreftet at etterforskningen pågår. Hun understreket at de samarbeider med kinesiske myndigheter, men at det vil ta tid før alle nødvendige undersøkelser er avsluttet og en endelig konklusjon kan trekkes.

Gassledningen Balticconnector, som strekker seg over 77 kilometer, er en viktig energikilde for Finland. Ifølge finske etterforskere ble skaden på ledningen forårsaket av et anker som ble dratt langs havbunnen. Dette ankeret ble senere funnet med spor som indikerte kontakt med gassledningen.

Skadehendelsen har skapt bekymring for sikkerheten til infrastruktur i Østersjøen, spesielt etter eksplosjonene som ødela Nord Stream-gassledningene i september 2022. Dette skjer på et tidspunkt hvor forholdet mellom EU og Kina allerede er anstrengt, blant annet på grunn av Kinas tette bånd til Russland.

Beijings lange arm: Hvordan Kina former EU innenfra 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt