5. desember, 2024

Ukrainsk våpenproduksjon får europeisk støtte: – En modell for fremtiden

Share

Europeiske land har funnet en ny måte å støtte Ukrainas forsvar mot Russlands invasjonskrig på: De finansierer våpenproduksjon direkte i Ukraina.

Med et presset våpenmarked i Europa og et økende behov for raske leveranser har flere land valgt å støtte ukrainske våpenprodusenter. Den såkalte «danske modellen» lar Ukraina produsere egne våpen raskere og rimeligere, samtidig som landets forsvarsindustri styrkes, melder Wall Street Journal.

Danmark, Norge, Sverige og Nederland er blant landene som har bidratt med finansiering, som til sammen beløper seg til over 6,5 milliarder kroner. Midlene kanaliseres via ukrainske myndigheter, som inngår avtaler med lokale produsenter.

– Dette sikrer raskere leveranser og styrker Ukrainas evne til å forsvare seg selv, sier Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Modellen gir også Ukraina mulighet til å tilpasse våpen til frontens behov, som langtrekkende missiler, droner og artilleri. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har trukket frem modellen som en viktig milepæl i krigen.

– Dette lar oss produsere mer effektivt og forene flere land i investeringer i vår forsvarsindustri, sa Zelenskyj under en markering av 1000 dager siden den russiske invasjonen.

Sparer tid og penger

Ukrainske våpenprodusenter opererer i dag på bare 30 prosent av sin kapasitet. Begrenset finansiering har vært et stort hinder, men med nye avtaler fra europeiske land har produksjonen økt raskt. For eksempel produserer Ukraina nå nesten 20 Bohdana-haubitser i måneden, opp fra seks i fjor.

Les også: Tidligere Trump-presidentrådgiver: – USA vil ikke snu ryggen til Ukraina 🔒

Den danske modellen har også strenge kontrollrutiner for å hindre korrupsjon. Selskapene må gjennomgå uavhengige revisjoner før midler utbetales, og danske forsvarsattachéer følger opp for å sikre at leveransene gjennomføres som avtalt.

– Med denne modellen kan vi være sikre på at pengene går til våpen Ukraina trenger mest, sier Sveriges forsvarsminister Pål Jonson.

Styrker Ukrainas fremtid

Flere land vurderer nå å ta i bruk denne modellen. Litauen har nylig bidratt med over 10 millioner dollar og vurderer å kjøpe ukrainskproduserte droner til eget forsvar. Ukrainas lange erfaring med våpenproduksjon trekkes frem som en styrke.

– Ukraina var hjertet i Sovjetunionens forsvarsindustri og har omfattende kompetanse, sier Eric Ciaramella fra Carnegie Endowment.

Den danske modellen ses som en måte å redusere Europas avhengighet av å donere egne våpen, samtidig som den styrker Ukrainas evne til å klare seg selv.

– Jo mer Ukraina kan produsere selv, desto mindre trenger vi å donere, sier Nederlands forsvarsleder Rob Bauer.

Med denne modellen viser Nord-Europa vei for en ny type internasjonal militær bistand, som er tilpasset krigens krav om rask handling og effektivitet.

Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 1: Krigen i Ukraina 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt