28. juni, 2024

Ukrainas kvinner erstatter menn på arbeidsplassen

Share

Kvinner over hele Ukraina finner seg selv i nye yrker for å holde de økonomiske hjulene i gang under krigen.

For å takle mangel på arbeidskraft har ukrainske kvinner begynt å arbeide i tradisjonelt mannsdominerte yrker. De tar jobber i blant annet stålverk, supermarkeder og offentlig transport, for å kompensere for fraværet av menn som er på frontlinjen, ifølge en reportasje i Le Monde.

Tetyana Vorotilova, 37 år, hadde aldri forestilt seg å bli sikkerhetsvakt. Hun har nå jobbet som sikkerhetsvakt i tre måneder i en Silpo-butikk, en stor ukrainsk supermarkedkjede. Før krigen arbeidet hun som sykepleier i Kostiantynivka, Donetsk-regionen. Hun flyktet derfra ved starten av den russiske invasjonen i februar 2022.

Ressurssjefen ved Silpo, Nastya Liesnick, bekrefter at jobben som sikkerhetsvakt tidligere ble holdt av menn. Butikksjef Anna Kraïka har også merket store endringer i teamene sine. Mange mannlige ansatte har forlatt butikkene, trolig for å unngå å bli innkalt til militærtjeneste.

Mangel på arbeidskraft er ikke begrenset til supermarkedene. Hele Ukrainas økonomi er rammet, inkludert stålverk, landbruk og transportsektoren. I hovedstaden Kyiv har mangel på togførere og elektromekanikere ført til lengre intervaller mellom t-banetogene. I Mykolaiv har buss- og trikketrafikken blitt redusert på grunn av militærmobilisering av ansatte.

Les også: Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 1: Krigen i Ukraina 🔒

Hakan Jyde, direktør for den ukrainske avdelingen av Scania, forteller at det største problemet for ukrainske bedrifter er å beholde ansatte. Flere millioner mennesker har flyktet fra konflikten som flyktninger. Ifølge en studie publisert av det ukrainske økonomidepartementet i 2023, mangler landet 4,5 millioner mennesker for å gjenoppbygge og holde økonomien i gang de neste ti årene.

Bedrifter må derfor tilpasse seg og rekruttere bredere. I et lager tilhørende Fozzy Group, har 205 tidligere ansatte blitt soldater. Mange av disse har blitt erstattet av kvinner, som Janna Sedorenko og Olga Yatsuk, som nå jobber med å forberede varer til butikkene.

Anna Buryachovska, 30 år, har en av de mest fysisk krevende jobbene i lageret, der hun må løfte varer manuelt. Ressurssjefen Melnikova uttrykker stolthet over de kvinnelige ansatte som nå representerer landets fremtid. Yulia Stoyanova, en annen ansatt, sier at hvis en mann forlater selskapet, er det nesten sikkert at han blir erstattet av en kvinne.

Bedrifter som møter visse økonomiske kriterier kan teoretisk sett be om å «reservere» opptil 50 % av sine ansatte. Men i praksis blir noen av disse mobilisert likevel, noe som påvirker rekrutteringsprosessen. Mange menn stoler ikke på systemet og nekter jobber som gir fritak fra mobilisering.

Mobiliseringen er «svært kaotisk», innrømmer Jyde. Flere lover har blitt signert av president Zelenskyj for å fremskynde og utvide prosessen. Menn i alderen 18 til 60 år må oppdatere sine militære dokumenter, men myndighetene sliter med å overbevise sivile.

I dette kaotiske miljøet prøver bedrifter å trene opp nye ansatte raskt. For eksempel tilbyr Scanias ukrainske avdeling, i samarbeid med den svenske organisasjonen Reskilling Ukraine, akselererte kurs for kvinner som ønsker å bli lastebilsjåfører. Olesya Yatsenko, en av deltakerne, sier at Ukraina trenger arbeidere som henne nå.

Finansieringsgap truer Ukrainas fremtid: EU må betale mer

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt