En ny studie viser at TikToks algoritme fremmer en «uforholdsmessig høy andel» pro-Kina-innhold sammenlignet med andre plattformer
Unge taiwanere konsumerer i økende grad kinesisk innhold på TikTok, noe som påvirker deres syn på identitet og gjør dem mindre motstandsdyktige mot Kina, ifølge forskere og politikere sitert av utenlandske medier, melder Taipei Times.
I en rapport fra Financial Times fremgår det at elever ved National Chia-Yi Girls’ Senior High School mener at Taiwans beste strategi for å overleve som en liten nasjon ved siden av en mektig nabo er å «unngå å provosere Kina til å angripe.» Avisen skriver videre at unge taiwanere mellom 20 og 24 år tidligere var den gruppen som identifiserte seg sterkest som taiwanere, men at dette ikke lenger er tilfelle. Denne aldersgruppen har også begynt å bruke slang som tidligere kun ble brukt i Kina.
TikTok blant unge taiwanere
I fjorårets «Taiwan Internet Report», en uavhengig årlig undersøkelse, kom det frem at mens kun 22 prosent av taiwanere bruker TikTok, er andelen langt høyere blant barn og unge. Hele 44 prosent av barneskoleelever og 60 prosent av ungdomsskoleelever bruker appen, og majoriteten av disse er jenter, skriver avisen.
Selv om TikTok har færre brukere i Taiwan enn i USA og Europa, er bekymringene for appens påvirkning større i lys av landets forhold til Kina.
Ifølge rapporten er det flest som bruker TikTok for dans og underholdning, men algoritmen presenterer også politisk innhold. Forskere som opprettet en konto som utga seg for å være en ung jente, ble vist propaganda som fremstiller Kinas «demokrati» i et positivt lys sammenlignet med Taiwans politiske system.
Les også: Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør 🔒
Propaganda og algoritmer
Studier ved Rutgers University, ledet av forsker Lee Jussim, viser at TikToks algoritme eksponerer brukere for en «uforholdsmessig høy andel» pro-Kina-innhold sammenlignet med plattformer som Instagram og YouTube. Brukere av TikTok har også en mer positiv oppfatning av Kinas menneskerettighetssituasjon.
– TikTok-brukere lever i økende grad i ekkokamre, heter det i rapporten.
Forsker Eric Hsu ved den taiwanske tankesmien Doublethink Lab sier at selv om TikTok ikke direkte endrer unge taiwaneres holdninger til Kina, kan det svekke deres årvåkenhet og vilje til å motstå påvirkning.
– Denne subtile påvirkningen er mer bekymringsfull fordi den ubevisst kan endre taiwanernes verdier og politiske holdninger, sier Hsu.
Han mener at unge i Taiwan er frustrerte over økonomiske og sosiale utfordringer, som lav lønnsvekst og høye boligpriser, og at TikTok utnytter disse følelsene.
Mulig TikTok-forbud
Enoch Wu, medlem av det regjerende Demokratiske Progressive Partiet (DPP), foreslår at Taiwan følger USAs eksempel og forbyr TikTok. DPPs lovgiver Puma Shen mener imidlertid at et forbud vil være vanskelig å gjennomføre.
– Hvis myndighetene forsøker å forby TikTok, vil de bli anklaget for å begrense ytringsfriheten, sier Shen.
Hsu understreker viktigheten av å finne bedre måter å kommunisere med unge på for å opprettholde tilliten til demokratiet.
– Når samfunnet er splittet og det demokratiske systemet mister tillit, vil Taiwan miste sin evne til å stå imot Kina, avslutter han.