En ny lov i Thailand trådte i kraft søndag og gir myndighetene utvidede fullmakter til å bekjempe digital svindel. Loven pålegger banker, teleoperatører og sosiale medieplattformer ansvar dersom de ikke gjør nok for å forhindre svindel.
– Formålet er å beskytte folk fra å miste pengene sine til svindlere som opererer via telefon og digitale kanaler, sier digitaliseringsminister Prasert Jantararuangtong, ifølge Bangkok Post.
Strenge krav til kontroller og deling av data
Den nye forordningen pålegger finansinstitusjoner og selskaper å dele informasjon om mistenkelige kontoer og transaksjoner, og fryse dem ved behov.
– Tjenestetilbydere må nå aktivt overvåke og stanse svindel, sier Jantararuangtong.
Teleselskaper må sile ut svindelforsøk i form av SMS-er og samtaler, mens landets teletilsyn – NBTC – har fått ansvar for å stenge ned kommunikasjonstjenester som brukes i svindel.
Selskaper som unnlater å følge de nye tiltakene risikerer bøter på opptil 500 000 baht (omtrent 145 000 kroner). Personer med direkte ansvar kan idømmes fengsel i inntil ett år og/eller bøter på 100 000 baht (rundt 29 000 kroner).
Les også: Kina ber nabolandene om hjelp til å stanse svindelnettverk
Svindel med dødsdata og registreringer rammes også
Loven retter seg også mot aktører som ikke sørger for sikker registrering av mobilabonnementer. Disse kan straffes med samme bøtenivå og fengsel som ved svikt i anti-svindelarbeid.
– Det er også blitt ulovlig å bruke, samle inn eller dele personopplysninger tilhørende avdøde personer i forbindelse med svindel, opplyser ministeren.
Strammer inn mot utenlandske kryptobørser
Samtidig ble en annen forordning endret for å hindre svindel med kryptovaluta. Endringen krever at utenlandske kryptobørser må søke om lisens i Thailand før de tilbyr tjenester i landet.
Tidligere har det vært vanskelig for myndighetene å stanse mistenkelige overføringer knyttet til utenlandske børser.
– Dette er et viktig skritt for å stanse pengestrømmen til svindelnettverk, sa Jantararuangtong.
De nye tiltakene trådte i kraft samtidig og er en del av regjeringens bredere innsats for å få bukt med økende digital kriminalitet i landet.