Regimet i Teheran står overfor en økende rekke utfordringer, fra svekket innflytelse gjennom regionale militsgrupper til muligheten for et israelsk angrep på landets atomanlegg, potensielt med støtte fra USA.
For å møte dette har den islamske republikken utviklet en strategi basert på tre pilarer: styrking av propaganda, omfattende militærøvelser og økt støtte til sine mest trofaste allierte, skriver Long War Journal.
Propaganda som overlevelsesstrategi
Med svekket innflytelse fra sine regionale allierte har ledelsen i Teheran intensifisert sin propaganda for å projisere styrke. Irans øverste leder, Ali Khamenei, har understreket viktigheten av dette og sagt:
– Seieren til den ene siden avgjøres av evnen til å formidle sitt narrativ.
I tråd med dette har utenriksminister Abbas Araghchi advart mot destabilisering gjennom medieplattformers spredning av «ustabilitet og fortvilelse». Regimets medier har samtidig økt bruken av anti-israelsk retorikk, og militære talsmenn har kommet med påstander om Irans evne til å angripe israelsk luftrom.
Sosiale medier knyttet til regimet har i tillegg spredt truende meldinger om en mulig ny fase av «Den sanne løftens operasjon», som refererer til tidligere rakettangrep på Israel i 2024.
Militærøvelser som maktdemonstrasjon
For å vise sin militære beredskap har Iran gjennomført omfattende øvelser med både Revolusjonsgarden (IRGC) og den regulære hæren (Artesh). Øvelsene inkluderer luftforsvarssystemer utviklet av IRGC, som Raad og Dezful, og har vært fokusert på å motvirke mulige israelske angrep på landets atomanlegg.
Les også: Al-Jolani: Ulv i fåreklær eller ekte forvandling? 🔒
Khatam al Anbia-luftforsvarskommandosenteret har koordinert simuleringer av forsvar mot angrep på atominstallasjoner, spesielt i området rundt Natanz.
Økt støtte til regionale militsgrupper
Teheran har forsterket støtten til sine to mest trofaste allierte, de irakiske sjiamilitsene og houthiene i Jemen. Iranske Quds-styrker har jobbet med å reorganisere irakiske militsers ledelse, mens houthi-representanter hevder å ha mottatt ressurser nok til å gjennomføre angrep mot Israel og skipstrafikk i flere år fremover.
Denne eskaleringen kan føre til en kraftig reaksjon fra USA, særlig med muligheten for at Donald Trump vender tilbake som president. Hans tidligere administrasjon klassifiserte houthiene som en terrororganisasjon og førte en aggressiv linje mot iranske allierte, inkludert luftangrep på deres baser.
Israel og USA: Samarbeid mot Irans atomprogram
Med utsikter til en mulig Trump-administrasjon og økt støtte til Israel, står Teheran overfor en usikker fremtid. Trumps tidligere trusler om militære angrep på Irans atomprogram, kombinert med statsminister Benjamin Netanyahus harde linje, signaliserer en felles front mot Irans atomambisjoner.
Kynisk spill: Kinas diplomatiske sjonglering mellom Iran og Israel 🔒