Taiwan trapper opp sitt forsvar mot økende militæraktivitet i Taiwanstredet ved å utvide sin bestilling av amerikanske Stinger-missiler.
Taiwan planlegger å øke sin bestilling av Stinger-missiler fra USA betydelig, ifølge et nytt budsjettforslag som Forsvarsdepartementet nylig har sendt til landets lovgivende forsamling. Antallet Stinger-missiler som skal anskaffes, vil nesten femdobles fra opprinnelige 500 systemer til hele 2.485. Denne markante økningen reflekterer en strategisk tilpasning til det stadig mer anspente forholdet i Taiwanstredet, skriver Taipei Times.
Hæren vil overta ansvaret for Stinger-programmet fra marinen, noe som innebærer en betydelig utvidelse av ordren. Den nye avtalen inkluderer nå 1.985 flere missiler, 549 gripstock-kontrollsystemer og identifikasjonssystemer for venn eller fiende (IFF), opplyser departementet i dokumentet som ble levert til lovgiverne forrige uke.
Leveransen av de ekstra missilene er planlagt å være fullført innen 2031, og det tilhørende budsjettet for programmet øker dermed fra tidligere 13,37 milliarder taiwanske dollar til hele 69 milliarder. USA har allerede gitt sin godkjenning til de foreslåtte endringene i våpenavtalen, som nå er kraftig oppskalert for å møte de nye sikkerhetsutfordringene i regionen.
Opprinnelig var planen å kjøpe 250 missiler, 108 gripstock-kontrollsystemer og 108 IFF-transpondere for hæren, samt et tilsvarende antall for marinen. I ettertid la marinen til ytterligere 45 missiler, 15 gripstocks og 15 transpondere til sin bestilling. Det er imidlertid uklart om denne marineutvidelsen er inkludert i den reviderte avtalen.
En høytstående forsvarstjenesteperson, som ønsker å være anonym, har uttalt at økningen i bestillingen er en direkte respons på den økende spenningen i Taiwanstredet. De gjentatte krenkelsene av Taiwans luftforsvarssone av kinesiske militærfly viser med all tydelighet at landets bakkestyrker raskt må styrke sitt luftforsvar, spesielt for å kunne håndtere trusler fra både fly og droner.
Les også: Vann som våpen: Kinas «økodominans»-strategi i Himalaya
Stinger-missilet, som er et kortdistanse bakke-til-luft-missil med en rekkevidde på 4.800 meter, kan opereres av en enkelt soldat, men er vanligvis betjent av en to-manns enhet. Det første partiet med Stinger-missiler skal leveres allerede neste år og vil bli fordelt til hæren og marineenheter, samt til militærpoliti som vokter Taipei, marineskip og kystvaktgarnisoner på Dongsha-øyene og Nansha-øyene. Den andre leveransen, som forventes å være fullført innen 2031, vil holdes i reserve.
I tillegg til opptrappingen av Stinger-programmet, planlegger Forsvarsdepartementet å øke budsjettet for luftforsvaret kraftig neste år. Ifølge budsjettforslaget vil luftforsvaret bruke rekordhøye 43,7 milliarder taiwanske dollar (ca. 1,4 milliarder USD) på vedlikehold og reparasjoner for å opprettholde operativ kapasitet på fly og anlegg. Denne summen representerer en økning på 16 prosent sammenlignet med inneværende år, og en hele 50 prosents økning sammenlignet med fjoråret.
Neste års budsjett inkluderer en betydelig komponent på 23,7 milliarder taiwanske dollar, som skal brukes til å anskaffe reservedeler for alt fra jagerfly til transportfly, samt til bakkebasert utstyr. I tillegg er 20 milliarder satt av til vedlikehold og reparasjoner. Luftforsvarets utgifter til å opprettholde våpensystemer og anlegg har økt med hele 224 prosent de siste åtte årene.
Bakgrunnen for disse økningene kan spores tilbake til økt kinesisk militæraktivitet rundt Taiwan, som begynte å intensivere seg etter at Tsai Ing-wen ble valgt til president i 2016. Situasjonen eskalerte ytterligere etter besøket fra den daværende lederen av Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, til Taipei i 2022. Som følge av dette har luftforsvaret økt sitt fokus på vedlikehold av flyrammer og har også plassert en ordre på 66 Lockheed-Martin F-16V jagerfly, som USA forventes å levere fullt ut innen 2026.
Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør 🔒