9. desember, 2024

Sverige vurderer fotlenker for unge i risiko for kriminalitet

Share

Sveriges regjering ønsker å gi sosialtjenestene nye tvangsmidler for å hindre unge i å bli rekruttert til gjenger og bekjempe organisert kriminalitet. Blant tiltakene er elektronisk fotlenke for ungdom som bryter portforbudet.

Den svenske regjeringens konservative koalisjon – Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna – med støtte fra Sverigedemokraterna, foreslår å gi sosialtjenestene større makt til å gripe inn mot ungdom i risikosonen for kriminalitet, melder Le Monde.

Ifølge sosialminister Camilla Waltersson Grönvall skal elektronisk fotlenke brukes som et forebyggende verktøy, ikke som straff,

– Dette handler om å beskytte unge som allerede er involvert i kriminalitet eller står i fare for å bli det, sa Grönvall da hun mottok en rapport fra utredningskommisjonen 13. november.

Tiltaket skal gjelde unge over 15 år som bryter portforbudet fra kl. 18 til 07, en restriksjon som allerede kan ilegges av sosialtjenesten.

I tillegg foreslås bøter for foreldre som ikke sørger for at barna møter på skolen, gjør lekser, deltar i fritidsaktiviteter og respekterer portforbudet. Samtidig vil foreldre som samarbeider, kunne motta midlertidig foreldrestønad.

Økende ungdomskriminalitet

Ifølge utredningen anslås det at 17 000 unge vil bli berørt av de nye tiltakene hvert år. Waltersson Grönvall påpekte at tiltakene er nødvendige:

Les også: Russisk kirke vekker mistanke i Sverige

– 40 prosent av foreldrene nekter å la sosialtjenesten gripe inn, og antallet unge i lukkede ungdomsanstalter har økt fra 60 til 200 på bare to år, fastslår hun.

Sverige står overfor en eskalerende situasjon der barn helt ned i 11-årsalderen blir rekruttert av gjenger til å selge narkotika eller begå drap. Antall unge i varetekt har økt med 180 prosent siden 2020, og 15-åringer mistenkt for drap er ikke uvanlig.

Statsministerens mål

Statsminister Ulf Kristersson har gjort det til en hovedsak å bekjempe organisert kriminalitet. På Facebook kritiserte han tidligere regjeringer for manglende tiltak:

«Da vi tiltrådte i oktober 2022, fantes det nærmest ingen politikk for å forhindre rekruttering av gjengmedlemmer,» skrev han 14. november.

Kristersson forsvarer de strenge tiltakene med at de skal hindre at «dagens barn blir morgendagens barnesoldater».

Selv om tiltakene har blitt møtt med lite motstand i Sverige, har også opposisjonspartiet Socialdemokraterna foreslått harde linjer, inkludert lengre straffer for 15–18-åringer. Dette markerer en tydelig dreining mot mer repressiv politikk i kampen mot ungdomskriminalitet.

Svensk avis: Sverige må be om unnskyldning til naboland for eksport av kriminalitet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt