Sverige har bedt Kina om samarbeid i etterforskningen av skader på to datakabler på bunnen av Østersjøen. Skadene oppsto i et område der et kinesiskregistrert skip nylig ble observert, opplyste statsminister Ulf Kristersson torsdag.
De to kablene, som går fra Finland til Tyskland og fra Litauen til Sverige, ble skadet i svensk farvann forrige uke. Skipet Yi Peng 3, et kinesiskregistrert bulkskip, ble sett i området samtidig og ligger nå forankret i internasjonalt farvann mellom Sverige og Danmark, skriver AP News.
– Sverige har bedt om at skipet flyttes til svensk farvann slik at det kan inspiseres som en del av den pågående internasjonale etterforskningen, sa Kristersson under en pressekonferanse i Harpsund.
Statsministeren la vekt på betydningen av kinesisk samarbeid:
– Sverige har sendt en formell forespørsel til Kina om å samarbeide med svenske myndigheter for å klargjøre hva som har skjedd.
Solidaritet fra naboland
Under samme pressekonferanse uttrykte Polens statsminister Donald Tusk sin fulle støtte til Sverige:
Les også: Vann som våpen: Kinas «økodominans»-strategi i Himalaya 🔒
– Vi står fullt og helt sammen med Sverige og stoler på at de handler i alle Østersjø-landenes beste interesse, sa Tusk.
Mulig sabotasje
Myndighetene i Sverige, Finland og Tyskland har satt i gang egne etterforskninger av skadene på kablene. Tysklands forsvarsminister har antydet at skadene kan være et resultat av sabotasje, men foreløpig finnes det ingen sikre bevis.
Kinesiske myndigheter har tidligere uttalt at de ikke har opplysninger om skipet, men har sagt at de er villige til å opprettholde dialog med berørte parter. Samtidig har de bedt om at skipets rett til fri navigasjon blir respektert.
Dette er ikke første gang lignende skader har blitt rapportert. I fjor erklærte Sverige at en datakabel til Estland var blitt «bevisst ødelagt».
Hendelsen har skapt bekymring i en region som allerede er preget av sikkerhetspolitiske utfordringer. Etterforskningen pågår, og Sverige har understreket behovet for internasjonalt samarbeid for å beskytte kritisk infrastruktur.
To kinesiske skip, tre skader: Beijing peker nese til Europa