Grunnlovsdomstolen kommer på banen etter hemmelig samtale med Kambodsjas tidligere leder.
Thailand er kastet ut i politisk uro etter at landets grunnlovsdomstol har suspendert statsminister Paetongtarn Shinawatra mens politiet etterforsker en lekket telefonsamtale mellom henne og Kambodsjas tidligere leder Hun Sen.
Grunnlovsdomstolen inndro tirsdag Paetongtarns fullmakter som statsminister, etter at 36 senatorer krevde at hun avsettes for brudd på etiske regler. Dommerne stemte 7–2 for suspensjon, som tok til å gjelde umiddelbart, melder SCMP.
Suriya Juangroongruangkit overtar som midlertidig statsminister mens saken behandles. Paetongtarn har 15 dager på å forberede sitt forsvar.
I den lekkede samtalen fra 15. juni henvendte Paetongtarn seg til Hun Sen som «onkel» og lovet å «ordne det han ønsket». Hun kritiserte også en fremstående thailandsk militærleder, som hun hevdet står på «motpartens side».
Hendelsen har vakt reaksjoner, med påstander om at Paetongtarn har sveket landets stolthet og forsvar. Paetongtarn har beklaget offentlig.
– Min hensikt var å arbeide for landet, opprettholde suverenitet og redde soldatenes liv, sier Paetongtarn i en uttalelse.
Avsløringen har utløst protester i Bangkok og rystet hennes tynne flertall i parlamentet. Samarbeidspartiet Bhumjaithai trakk seg tidligere ut av regjeringskoalisjonen, og hennes støtte har krøpet ned mot snaue ni prosent.
Med suspensjonen følger Paetongtarn i fotsporene til faren og tanten, som begge ble avsatt fra makten før deres perioder var over. Hun er den tredje i det politiske familiedynastiet som må stå til rette for konstitusjonelle etikkbrudd.
Hennes far Thaksin Shinawatra kjemper samtidig mot anklager om kritikk av Thailands konge, en handling som kan gi fengselsstraff.
Paetongtarn risikerer permanent avsettelse dersom hun finnes skyldig. Hun vil inntil videre fortsette i regjeringen som kulturminister.
Thailand slår alarm: Kaller Kambodsja et globalt senter for nettkriminalitet