Langs sjøruter over Sørøst-Asia utvekslet arabiske handelsmenn verdifulle varer og ideer, og bidro til dannelsen av islamske sultanater som fortsatt påvirker regionen politisk og kulturelt.
Arabiske handelsmenn begynte å bosette seg i Sørøst-Asia så tidlig som på 700- og 800-tallet. Deres tilstedeværelse i regionen økte betydelig i middelalderen, spesielt fra det 10. til det 13. århundre. Disse handelsmennene var primært involvert i handel, og brukte sjøruter for å utveksle varer som krydder, tekstiler og edle metaller.
Handelsmennene brakte også med seg islam, en religion som raskt spredte seg blant lokalbefolkningen. Dette førte til opprettelsen av flere sultanater, styrt i henhold til islamske Sharia-lover. Mens de fleste av disse sultanatene gikk i oppløsning som følge av europeernes inntog i regionen, har Sultanatet Brunei, som ligger nord på Kalimantan (tidligere kjent som Borneo), overlevd til denne dag. Andre historiske sultanater som Malacca, Aceh, Sulu og Pattani varte i noen hundre år, og i disse områdene er flertallet av befolkningen fortsatt muslimer. Noen grupperinger kjemper fortsatt for å gjenopprette disse sultanatene.
Tre av de historiske sultanatene er geografisk plassert i de muslimske statene Indonesia og Malaysia, mens de to gjenværende befinner seg i ikke-muslimske land. For eksempel ligger det historiske sultanatet Pattani i Thailand, tett på grensen til Malaysia. Den muslimske befolkningen i denne delen av Thailand har lenge vært i konflikt med regjeringen i Bangkok. Det historiske sultanatet Sulu lå sør på Filippinene, som grenser til den malaysiske delen av øya Kalimantan. Også her har områdets muslimske befolkning vært i konflikt med regjeringen i Manila.
Som følger kommer en kort historisk introduksjon og oversikt over Sørøst-Asias fem sultanater.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet