16. september, 2024

Stålproduksjon ved slagmarken: Ukrainas stålverk i krise men går for fullt

Share

I skyggen av krigens brutale virkelighet kjemper landets største stålprodusenter for å opprettholde drift og sikre landets økonomiske fremtid.

Innenfor veggene til ArcelorMittal sitt anlegg i Kryvyi Rih i Ukraina, står støyen fra maskiner som produserer glødende stålstenger og blokker i sterk kontrast til arbeidernes rop. Anlegget, som er landets største, har måttet nedjustere produksjonen betydelig siden Russlands fullskala invasjon rapporterer Kyiv Independent. 

Før krigen hadde Ukraina ni stålverk som produserte 22 millioner metriske tonn stål i 2021, mens i fjor var produksjonen nede i 6,2 millioner tonn fra seks verker.

Ekspertene mener at Ukraina nå har nådd toppen av sin produksjonskapasitet under de nåværende forholdene. Utfordringer som strømbrudd, mangel på arbeidskraft, høye strømpriser og forstyrrelser i forsyningskjedene bremser produksjonen.

I ArcelorMittal har antallet ansatte og maskiner i drift minket, og selskapet kan ikke øke produksjonen ytterligere, ifølge Vladyslav Tyurin, overformann i støperiet.

Stålindustrien, som tidligere bidro med en tiendedel av Ukrainas BNP før krigen, spiller en nøkkelrolle i landets økonomi og vil være sentral i gjenoppbyggingen av landet. En rapport fra Oxford University anslår at industrien vil trenge investeringer på 62 milliarder dollar over de neste 20 årene for full gjenoppretting. Imidlertid er store investeringer på vent grunnet usikkerheten krigen medfører.

Les også: Ukraina når kritisk avtale for gjeldsstrukturering

Sikkerheten er også en stor bekymring, da mange av stålprodusentene ligger i områder som er i direkte skuddlinje fra russisk-okkupert territorium. ArcelorMittal Kryvyi Rih ligger rundt 80 kilometer fra frontlinjene, en avstand russiske missiler kan dekke på to minutter.

Metinvest, Ukrainas største stålprodusent, har også følt konsekvensene. Selskapet, som hovedsakelig kontrolleres av landets rikeste mann Rinat Akhmetov, mistet to store anlegg i Mariupol i 2022, Illich og Azovstal, og omtrent 65 % av sin virksomhet. Nå er deres kullgruver i Pokrovsk, Donetsk oblast, truet av en eskalerende russisk fremrykning.

På tross av disse utfordringene er det håp å spore, takket være Ukrainas rike jernmalm-forekomster, de største i Europa. Dette gir landet en unik mulighet til å støtte global etterspørsel etter jernmalm, en viktig ingrediens i stålproduksjon.

Samtidig som krigen raser videre, ser stålprodusentene seg nødt til å øke eksporten, spesielt ettersom Russlands flåte har blokkert den tradisjonelle sjøruten gjennom Svartehavet.

Ukrainske produsenter betaler høyere kostnader enn internasjonale konkurrenter, spesielt for strøm, noe som er en direkte følge av russiske angrep mot Ukrainas energiinfrastruktur.
Selv om den globale stålprisen er lav, har eksporten av ukrainsk jernmalm skutt i været, noe som gir håp om at landets stålindustri kan finne veien gjennom disse turbulente tidene.

Fremtiden for industri i Sentral- og Øst-Europa: Overgangen til en høyteknologisk og verdiskapende æra

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt