President Tharman oppfordrer til internasjonalt samarbeid for å bedre håndtere den stadig mer alvorlige vannkrisen som truer både miljø og økonomi.
Mange land ser på vannforsyning som et lokalt problem, men vann er globalt i sin natur, og regjeringer må begynne å ta tak i vannkrisen gjennom samarbeid mellom nasjoner, sa Singapores president Tharman Shanmugaratnam 17. oktober, skriver The Strait Times.
Det er ikke bare elver og innsjøer, de synlige vannstrømmene, som krysser landegrenser. Siden fuktighet lagret i jord og skog slippes tilbake til atmosfæren og regulerer vannsyklusen, kan avskoging i ett land påvirke nedbør og vanntilgang i andre regioner.
– Her i Sørøst-Asia mottar vi fuktighet fra Australia og New Zealand, ikke nære naboer, de er et stykke unna, og i sin tur sender Sørøst-Asia og Sør-Asia fuktighet gjennom atmosfæren til Kina og Nordøst-Asia, forklarte Tharman.
Han la til at «feil forvaltning av vann globalt gjennom ødeleggelse av våtmarker, avskoging og annen arealbruk forverrer klimaendringene.»
Tharman talte ved lanseringen av en banebrytende rapport fra Global Commission on the Economics of Water, hvor han er en av fire medformenn.
Les også: Singapores statsminister: ASEAN må velge samarbeid fremfor isolasjon
Rapporten ble utgitt 17. oktober, og varslet om den globale vannkrisen og de enda større økonomiske konsekvensene den kan medføre. Den fant at vannkrisen kan sette mer enn halvparten av verdens matproduksjon i fare innen 2050.
Krisen vil også true landenes bruttonasjonalprodukt innen midten av århundret – et gjennomsnittlig tap på 8 prosent, med et tap på 15 prosent i lavinntektsland.
Selv om vannmangel ofte oppfattes som et lokalt problem, er vann et globalt fellesgode som krever internasjonale mekanismer og samarbeid mellom land, ifølge Tharman.
– Jeg tror det er mulig å oppnå. Når det gjelder vann, er det mer oppnåelig enn noen andre vanskelige områder som krever global koordinering. Multilateralismen er svak, men den er ikke død, sa han under en tale ved Lee Kuan Yew School of Public Policy.
– Når det gjelder vann, vil fordelene for nasjonene være tydelige, og de trenger ikke å vente et århundre eller et halvt århundre for å se disse fordelene, la han til.