11. februar, 2025

Singapore minst korrupte land i Asia-Stillehavsregionen

Share

For første gang på 14 år topper Singapore Transparency Internationals korrupsjonsindeks i Asia-Stillehavsregionen. Landet er også rangert som verdens tredje minst korrupte nasjon.

Singapore er i 2024 rangert som det minst korrupte landet i Asia-Stillehavsregionen, ifølge den siste rapporten fra Transparency International (TI), skriver The Strait Times. Dette markerer første gang siden 2010 at Singapore har tatt denne posisjonen fra New Zealand, som har holdt den i 14 år.

TI-rapporten, som ble publisert 11. februar, rangerer 180 land basert på oppfatninger av korrupsjon i offentlig sektor blant eksperter og næringslivsaktører.

Verdens tredje minst korrupte land

Singapore oppnådde en score på 84 av 100, der null representerer utbredt korrupsjon og 100 betegner et svært rent system. Dette plasserer landet på tredjeplass globalt, den høyeste rangeringen siden 2020.

På toppen av årets indeks ligger Danmark med en score på 90, etterfulgt av Finland (88), mens New Zealand (83) og Luxembourg (81) kompletterer topp fem.

Ifølge TI-rapporten fremhever rangeringen kontrasten mellom land med sterke, uavhengige institusjoner og demokratiske valg, og autoritære regimer med svakere kontrollmekanismer. Organisasjonen peker også på at to av tre land i undersøkelsen fikk en score under 50, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for global klimapolitikk.

Les også: Milliardærer flytter på seg – Singapore er et populært valg

Streng håndtering av korrupsjon

Singapores Corrupt Practices Investigation Bureau (CPIB) uttalte i en pressemelding at landets høye rangering er et resultat av langvarig innsats for å bekjempe korrupsjon.

– Våre innbyggere har en sterk holdning mot korrupsjon og rapporterer uregelmessigheter til myndighetene, sa en talsmann for CPIB.

Han understreket at alle rapporter vurderes grundig, uansett om informanten er kjent eller anonym.

Wilson Ang, leder for Asia-avdelingen for regulatorisk etterlevelse ved advokatfirmaet Norton Rose Fulbright, mener Singapores plassering er bemerkelsesverdig, særlig i en tid preget av globale spenninger og økonomisk uro.

– Til tross for noen høyt profilerte korrupsjonssaker, har myndighetene reagert raskt og tydelig, noe som viser at ingen står over loven, sa Ang.

Kobling mellom korrupsjon og klimakrise

TI trekker også fram sammenhengen mellom korrupsjon og klimakrisen i sin rapport.

– Korrupsjon svekker styringssystemer, undergraver lovhåndhevelse og fører til misbruk av midler som skulle gått til klimatiltak, heter det i rapporten.

Organisasjonen advarer om at manglende tiltak mot korrupsjon kan svekke internasjonale klimaavtaler og bremse overgangen til fornybar energi.

Et eksempel på hvordan økonomisk kriminalitet knyttes til miljøforbrytelser, er en rapport fra mai 2024 som viste at ulovlig handel med ville dyr kunne spores via finansinstitusjoner i Singapore.

Transparency International konkluderer med at uten robuste antikorrupsjonstiltak vil innsatsen for å bekjempe klimakrisen være i fare.

Singapore: En økonomisk suksesshistorie 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt