Forskerne fant årsaken til dis over Singapore i slutten av mars – og det handler om vær, ikke skogbrann
Disen som la seg over Singapore mellom 25. og 27. mars kom ikke fra skogbranner i nabolandene. Det skyldtes i stedet uvanlige værforhold, ifølge forsker Steve Yim ved Nanyang Technological University (NTU), skriver The Strait Times.
– Den dårlige luftkvaliteten var først og fremst et resultat av stille vinder og stabil atmosfære, sa Yim i en forklaring publisert mandag.
– Dette er forhold som gjør det vanskelig for luftforurensning å spre seg, og da blir svevestøvet værende nær bakken.
Partikler ble fanget i lufta
Forskernes målinger viste at det var spesielt etter klokken 17 den 25. mars at forholdene endret seg.
– Da ble det dannet et stabilt lag i atmosfæren, og kombinert med svak vind ble de fine partiklene «fanget» nær bakkenivå, forklarte Yim.
Det er snakk om svevestøv kjent som PM2.5, som kan trenge dypt inn i lungene. I perioden nådde luftforurensningsindeksen (PSI) 77, noe som er i den moderate sonen.
Vanligvis skjer slike episoder i overgangsperioden mellom nordøstmonsunen og den såkalte mellom-monsunen. Da blir vinden svakere og mer skiftende, og det dannes lettere stillestående luft.
– Det er da lokal forurensning fra biltrafikk, båter, fabrikker og avfallshåndtering får større påvirkning, sa Yim.
Les også: Milliardærer flytter på seg – Singapore er et populært valg
Ny teknologi gir tredimensjonalt bilde
NTU-forskerne bruker et system kalt 3DREAMS@SG for å overvåke lufta i sanntid. Det består av tre avanserte målepunkter, blant annet på NTUs campus og ved Raffles Girls’ School.
– Teknologien gir oss mulighet til å se hvordan luftforurensning beveger seg både vertikalt og horisontalt over hele Singapore, sa Yim.
Systemet bruker såkalt Lidar-teknologi, en form for laserbasert måling, for å hente inn detaljerte data opptil 12 kilometer over bakken.
Varmere klima kan gjøre problemet verre
Yim advarer om at slike episoder kan bli vanligere fremover.
– Når klimaet blir varmere, kan vi få hyppigere perioder med stille luft og stabil atmosfære, sa han.
– Dette kan forlenge tiden hvor forurensning hoper seg opp og blir værende nær bakken, noe som igjen øker helserisikoen for bybefolkningen.
Singapore samarbeider også med andre forskningsmiljøer, blant annet Meteorologisk institutt og Senter for klimaforskning, om å forstå hvordan klimaendringer påvirker luftkvaliteten.
– Mer nøyaktig og rask varsling gjør det mulig å gi råd til befolkningen og helsesektoren i tide, avsluttet Yim.