Innbyggere i flere land dropper butikkene i protest mot prisøkninger.
Innbyggere i flere sørøsteuropeiske land gjennomførte 31. januar en landsomfattende shoppingboikott for å protestere mot høye priser, rapporterer bne IntelliNews. Aksjonen startet i Kroatia 24. januar og spredte seg raskt til Bosnia-Hercegovina, Montenegro, Nord-Makedonia og Serbia.
Tomt i butikkene
Rapporter på sosiale medier viser bilder av nesten tomme supermarkeder i flere land. I Kroatia delte Facebook-siden Halo Inspektore bilder av tomme parkeringsplasser utenfor dagligvarebutikker.
– I dag startet den GENERELLE #BOIKOTTEN av alle typer kjøp av varer og tjenester, samt betalinger som vi vanligvis gjør som forbrukere. Alt skal stoppes I DAG. La oss ta en pause fra betaling og shopping! skrev Halo Inspektore i et innlegg der de kritiserte det de kalte «hinsides høye priser».
Boikotten i Kroatia har allerede hatt merkbare effekter. Skatteetaten meldte at antall kvitteringer i butikkene falt med 44 prosent på 24. januar sammenlignet med fredagen før, mens det samlede salgsvolumet sank med 53 rosent .
Høy inflasjon i Kroatia
Kroatia startet 2025 med en av de høyeste inflasjonsratene i EU. Ifølge Eurostat steg landets årlige konsumprisindeks til 4,5 prosent i desember 2024, opp fra 4,0 prosent i november. Kun Ungarn og Romania hadde høyere inflasjon.
Regjeringen har forsøkt å dempe prisveksten ved å fryse energipriser og redusere moms på gass og oppvarming. Likevel har mange husholdninger, som allerede har noen av de laveste inntektene i EU, store problemer med å dekke de daglige utgiftene. Matvarer utgjør en betydelig del av husholdningsbudsjettet, og økende priser har tvunget mange til å redusere forbruket av kjøtt og velge billigere alternativer.
Nabostatene følger etter
Boikotten har spredt seg til flere land. Slovenias forbrukerorganisasjon (ZPS) ga sin støtte til aksjonen:
– Boikott er et legitimt og tydelig uttrykk for misnøye. Å unngå unødvendige kjøp sender et sterkt signal til butikkene om viktigheten av rimelige priser, uttalte ZPS.
I Nord-Makedonia har dagligvarekjeden Tinex svart på boikotten med store prisavslag. Selskapet lanserte kampanjen «Ditt valg, dine besparelser» og annonserte rabatter på en rekke basisvarer gjennom februar.
– Tinex anerkjenner behovene til makedonske forbrukere og ønsker å lette den økonomiske byrden på husholdningene, skrev selskapet i et innlegg på Facebook.
Ikke alle tror imidlertid at en dags boikott vil føre til varige endringer. En innbygger i Skopje sa til bne IntelliNews:
– En boikott løser ingenting. Hvis jeg ikke kjøper mat i morgen, må jeg bare gjøre det dagen etter. Regjeringen bør bøtelegge handelsmenn som setter prisene for høyt, for livet blir uutholdelig.
Les også: Høy inflasjon tvinger tyrkiske familier i kne
Serbia og Bosnia med på boikotten
I Serbia har forbrukerorganisasjonen Effectiva oppfordret innbyggerne til å unngå store dagligvarekjeder som Delez, Mercator, DIS, Lidl og Univerexport. Organisasjonen mener serbiske matpriser er blant de høyeste i Europa.
– Vi har de høyeste prisene i Europa, uttalte Effectiva i en pressemelding og ba folk delta i boikotten for å legge press på butikkene.
Serbia har, som sine naboland, høy inflasjon. I oktober 2024 var inflasjonen på 4,6 prosent, blant de høyeste i Europa. Bare Tyrkia og Romania hadde raskere prisvekst.
Også i Bosnia-Hercegovina klager folk over høye priser. Mange hevder at matprisene i landet er høyere enn i Tyskland, til tross for betydelig lavere lønninger.
– Dette er en måte å uttrykke vår misnøye med stigende mat- og strømpriser, samtidig som lønningene står stille, het det i en mye delt melding på sosiale medier.
Politikere støtter aksjonen
Flere politikere i regionen har uttrykt støtte til boikotten. Nord-Makedonias statsminister Hristijan Mickoski sa han forstår innbyggernes frustrasjon over økte levekostnader. Han anklaget også enkelte produsenter og forhandlere for urettferdige prisstrategier og lovet økt tilsyn med dagligvaremarkedet.
Montenegros statsminister Milojko Spajic har også støttet aksjonen og delte et innlegg på X der han oppfordret til deltakelse. Også Kroatias økonomiminister Ante Susnjar har oppfordret innbyggerne til å holde butikkene ansvarlige for prisøkningen.
– Regjeringen har innført tiltak som prisfrysing og redusert moms, men vi er klar over at dette alene ikke er nok, sa Susnjar.
Shoppingboikotten over hele Balkan sender et tydelig signal om at folk er misfornøyde med de økende prisene. Om aksjonen får langvarige konsekvenser, vil tiden vise.
Kroatiske butikker nesten tomme etter boikott mot høye priser