Planlagt betaling kan åpne for milliarder i bistand og lønn til offentlig ansatte. Saudi-Arabia planlegger å betale Syrias utestående gjeld til Verdensbanken for å gjøre det mulig for landet å få tilgang til ny økonomisk støtte og gjenoppbyggingsmidler.
Dersom planen gjennomføres, vil det være første gang Saudi-Arabia gir finansiell støtte til Syria etter at islamistiske styrker fjernet Bashar al-Assad fra makten i fjor, skriver bne IntelliNews.
15 millioner dollar i veien
Syria skylder for tiden rundt 15 millioner dollar (ca. 165 millioner kroner) til Verdensbanken – en gjeld som må slettes før banken kan godkjenne ny finansiering. Syriske myndigheter har hittil ikke klart å betale dette beløpet på grunn av mangel på utenlandsk valuta.
– Vi kommenterer ikke spekulasjoner, men kommer med kunngjøringer når de er offisielle, sa en talsperson for det saudiarabiske finansdepartementet til Reuters.
Personer med kjennskap til prosessen sier at Verdensbanken vurderer ulike former for støtte, blant annet lønnsutbetalinger til offentlig ansatte og gjenoppbygging av Syrias ødelagte strømnett.
Les også: Nytt Syria, nytt Midtøsten? 🔒
Første møte etter Assads fall
En teknisk delegasjon fra Verdensbanken møtte 14. april Syrias finansminister Mohammed Yosr Bernieh. Dette skal ha vært det første offentlig bekreftede møtet mellom partene etter regimets fall.
Ifølge kilder diskuterte Bernieh hvordan tidligere økonomisk politikk og internasjonale sanksjoner har svekket Syrias finanssystem.
I slutten av april skal syriske representanter delta på vårmøtene til Verdensbanken og IMF i Washington. Det blir første gang på flere tiår at en syrisk delegasjon besøker USA i offisielt ærend.
Gass fra Qatar, bistand fra Saudi-Arabia
Saudi-Arabias initiativ kommer kort tid etter at Qatar kunngjorde at de vil levere naturgass til Syria via Jordan for å avhjelpe den akutte energikrisen i landet.
Samtidig skaper fortsatt amerikanske sanksjoner problemer for Syrias økonomiske gjenreisning. USA innførte i januar et seks måneders unntak for humanitær hjelp, men denne har ifølge eksperter hatt begrenset effekt.