5. oktober, 2024

Russland øker presset for å blokkere overføringen av F-16-fly til Ukraina

Share

Med annonseringen om ankomsten av de første vestlige kampflyene sendt av Ukrainas allierte i juli, har Russland intensivert sine angrep på ukrainske flybaser.

Ifølge Le Monde, har Russland intensivert sine angrep på ukrainske luftbaser med ankomsten av de første vestlige kampflyene som er lovet til Ukraina i juli. Dette skjer bare dager før det planlagte NATO-toppmøtet i Washington fra 9. til 11. juli.

Analytikere mener at den økte russiske militæraktiviteten er direkte knyttet til Ukrainas forestående offisielle mottakelse av de første F-16 jagerflyene, som lenge har vært lovet av vestlige land. På bare noen få dager har flere store angrep rammet ukrainske baser, med rapporter som støttes av både russiske og vestlige kilder. Spesielt ble Myrhorod-basen i Poltava-regionen truffet den 1. og 2. juli, og Dolgintsevo-basen nær frontlinjene den 4. juli, ifølge en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

Les også: Amerikanske F-35 jagerfly lander i Polen for å styrke NATOs østflanke

Mens russiske myndigheter hevder at minst seks jagerfly ble ødelagt, har ukrainerne ikke benektet disse tapene, men de har forsøkt å nedtone dem. En vestlig militærkilde antyder at de nylige angrepene reflekterer et ønske fra Russland om å «vise muskler for å få ukrainerne og deres støttespillere til å tenke seg om to ganger i et avgjørende øyeblikk.»

De vestlige landene har lovet til sammen 95 amerikanske F-16-fly til Kyiv, med leveranser planlagt frem til 2028. Opplæring av ukrainske piloter har allerede startet i Romania, og selv om hverken Kyiv eller dets allierte har bekreftet ankomsten av F-16 på ukrainsk jord, rapporterte flere vestlige bloggere om en første angrepsbruk av et slikt fly den 29. juni.

I tillegg til flyene, er det også et presserende behov for å etablere luftforsvars»bobler» for å beskytte flyplasser og hangarer, noe Ukraina mangler. Dette utstyret, som inkluderer radarer og missilutskytere, er kostbart og komplisert å implementere.

På det kommende NATO-toppmøtet ventes det sterke uttalelser som kan styrke F-16-koalisjonen, men effektiviteten av disse flyene vil avhenge av både tilgjengelig våpensystem og Ukrainas evne til å sikre tilstrekkelig luftforsvar.

Game changer?: F-16 styrt av kunstig intelligens i luftkamp

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt