Gazprom stanser leveranser til Moldova og Transnistria, og regjeringen varsler tiltak mot energikrisen.
Russiske Gazprom stoppet gassleveransene til Moldova 1. januar kl. 07:00, med henvisning til at Moldovagaz, der Gazprom har majoritetseierskap, «stadig har unnlatt å betale regningene, noe som utgjør et alvorlig brudd på kontraktsvilkårene», skriver bne IntelliNews.
Samtidig stengte Ukraina transittveien for russisk gass, noe som også påvirket den prorussiske utbryterregionen Transnistria. Gazprom påpekte imidlertid at beslutningen skyldtes betalingsmangler og ikke tekniske hindringer.
Moldovagaz har gjeld på 800 millioner dollar, en sum som Moldova ikke anerkjenner. Transnistrias ubetalte gassregninger har derimot nådd over 10 milliarder dollar. Regjeringen i Chisinau har ikke brukt russisk gass de siste to årene, men hele landet rammes av Transnistrias energiavhengighet.
Statsminister anklager Russland
Moldovas statsminister, Dorin Recean, rettet kraftig kritikk mot Russland etter kunngjøringen.
– Russland bruker energi som et politisk våpen og holder innbyggerne i Transnistria som gisler uten varme og lys, sa han.
Gazproms trekk kan sees som et forsøk på å skape frustrasjon blant Moldovas innbyggere og svekke regjeringen før parlamentsvalget i 2025. Regionen Transnistria, som lenge har mottatt gratis gass fra Russland, er særlig hardt rammet, med fare for omfattende strømbrudd.
Les også: Russlands gassindustri vil aldri komme seg etter krigen i Ukraina
Forberedt på krisen
Regjeringen har erklært en 60-dagers energikrise og lagt en plan for å dekke behovet med strømimport fra Romania og økt bruk av fornybare kilder. Moldovagaz har også kjøpt inn gassreserver som skal vare til mars, men befolkningen oppfordres til å redusere strømforbruket, særlig i rushtiden.
– Vi vil beskytte våre sårbare innbyggere og ta rettslige skritt mot Gazprom for brudd på kontrakten, sa Recean.
Likevel advarer myndighetene om økonomiske konsekvenser, som økt inflasjon og lavere industriproduksjon.
Transnistria i størst nød
I Transnistria er situasjonen kritisk. Gassreserver i regionen er kun forventet å vare i 7–20 dager, og strømproduksjonen fra MoldGRES-anlegget vil bli drastisk redusert. Regionen har utviklet en betydelig avhengighet av gratis russisk gass, og alternativene er begrensede.
Chisinau vurderer å tilby humanitær hjelp til innbyggerne i Transnistria, selv om det er uklart hvordan dette vil påvirke den spente situasjonen mellom de to sidene.
Russlands gasskutt kan dermed bidra til økt politisk press i Moldova og styrke anti-regjeringsstemninger, samtidig som det kompliserer Moldovas mål om EU-integrasjon.