14. november, 2024

Russeren som lurte det amerikanske finanssystemet

Share

Russisk spionasje og kyberkriminalitet har fått nytt lys med avsløringen av Vladislav Klyushins rolle i å hacke amerikanske finansmarkeder. Hans fangeutveksling med Russland avslører et nettverk av hemmelige operasjoner og høye gevinster.

Den russiske hackeren Vladislav Klyushin ble frigitt i en massiv fangeutveksling 1. august. Denne utvekslingen var den største mellom USA og Russland siden Den kalde krigen, og involverte både dissidenter og spioner. Klyushin, en multimillionær kyberkriminell, tjente 93 millioner dollar på å stjele informasjon fra noen av USAs største selskaper, skriver IntelliNews.

Klyushin, som ikke var en direkte spion eller erfaren hacker, hadde gode forbindelser til FSB. Han ansatte Ivan Yermakov, en erfaren hacker med flere tiltalepunkter i USA for kyberkriminalitet. I juni 2020 ble Klyushin tildelt den russiske æresmedaljen av president Vladimir Putin.

Yermakov, tidligere russisk militær etterretningsoffiser, var etterlyst av amerikanske myndigheter for hans påståtte rolle i hacking som påvirket det amerikanske presidentvalget i 2016. Klyushin opprettet investeringsfondet M13, som åpnet for samarbeid med den russiske presidentadministrasjonen og hadde flere oligarker som investorer. FSB ga Klyushin tilgang til svakheter i det amerikanske systemet, noe som gjorde det mulig for ham å tjene store penger på bedriftsinformasjon.

Les også: Kino og propaganda: Den kalde krigen

M13 utnyttet regnskapsprogram brukt av store selskaper i USA. Yermakov hacka to slike programmer og ga M13 tilgang til finansielle detaljer fra kjente selskaper som Tesla. Dette gav dem mulighet til å handle aksjer basert på informasjon før den ble offentlig. Klyushin tjente over 2 millioner dollar på en enkelt transaksjon da Tesla overrasket markedet med sterke veksttall.

FSB støttet denne planen, ifølge en anonym tidligere spion. De ga tilgang til informasjon, noe som lot dem manipulere det amerikanske markedet uten store kostnader. Klyushin ble avslørt da FBI oppdaget uvanlige innlogging og koblet disse til hans musikktjeneste, hvor han brukte sitt virkelige navn.

Klyushins krav på en luksuriøs ferie i Zermatt førte til hans pågripelse i Sveits, da FBI hadde overvåket hans bevegelser. Etter en utlevering ble han dømt til ni års fengsel i USA for innsidehandel og «wire fraud». Men i august ble Klyushin en del av en ny fangeutveksling som også inkluderte FSB-agenten Vadim Krasikov, en viktig brikke i den russiske utvekslingen.

Kunstig intelligens – det ultimate geostrategiske verktøyet?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt