8. september, 2024

Romania vil erstatte kullkraft med små modulære atomreaktorer 

Share

Romania tar et stort skritt mot fremtiden ved å satse på små modulære reaktorer, som kan revolusjonere landets energisektor.

Romanias atomkraftselskap, Nuclearelectrica, meldte at aksjonærene har godkjent å fortsette prosjektet for utvikling av små modulære reaktorer (SMR) basert på en oppdatert forstudie, skriver IntelliNews

Prosjektet utvikles av joint venture-selskapet RoPower Nuclear SA, eid likt av Nuclearelectrica og Nova Power & Gas, som er en del av det private gruppen E-INFRA. E-INFRA eier tomten i Doicești, der byggingen av SMR-prosjektet med en installert kapasitet på 462 MW vurderes. Dette skal erstatte et gammelt kullkraftverk.

Aksjonærene i Nuclearelectrica, som er statskontrollert, har godkjent at SMR-prosjektselskapet RoPower Nuclear inngår kontrakter for fase 2 av FEED-studien (Front-End Engineering Design). Denne studien vil utføres av Fluor, med det amerikanske selskapet NuScale som underleverandør.

Les også: Fremtiden for industri i Sentral- og Øst-Europa: Overgangen til en høyteknologisk og verdiskapende æra

For å finansiere utviklingen av prosjektet, har Nuclearelectricas aksjonærer, hvorav staten eier 82,5 prosent, gått med på å øke lånet selskapet har gitt til RoPower Nuclear, fra 22 millioner dollar til 243 millioner dollar. Lånet vil imidlertid bare bli benyttet dersom det ikke er mulig å sikre finansiering fra andre kilder som aksjekapital eller banklån.

For tre måneder siden, da den samme beslutningen skulle tas, avsto departementet fra å stemme. 

Prosjektet i Romania, som finansieres av statskontrollerte Nuclearelectrica, har blitt offentlig kritisert på grunn av de økonomiske risikoene knyttet til SMR-prosjekter globalt. NuScale Power, som bruker samme teknologi, avsluttet i fjor sitt SMR-prosjekt i samarbeid med Utah Municipal Association på grunn av for høye kostnader. Energiprisen ville ha nådd 89 dollar per MWh.

NuScale håper å bygge SMR-er i Romania, Kasakhstan, Polen og Ukraina.

Økonomi i fokus: Romania

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt