22. januar, 2025

Romania vil erstatte kullkraft med små modulære atomreaktorer 

Share

Romania tar et stort skritt mot fremtiden ved å satse på små modulære reaktorer, som kan revolusjonere landets energisektor.

Romanias atomkraftselskap, Nuclearelectrica, meldte at aksjonærene har godkjent å fortsette prosjektet for utvikling av små modulære reaktorer (SMR) basert på en oppdatert forstudie, skriver IntelliNews

Prosjektet utvikles av joint venture-selskapet RoPower Nuclear SA, eid likt av Nuclearelectrica og Nova Power & Gas, som er en del av det private gruppen E-INFRA. E-INFRA eier tomten i Doicești, der byggingen av SMR-prosjektet med en installert kapasitet på 462 MW vurderes. Dette skal erstatte et gammelt kullkraftverk.

Aksjonærene i Nuclearelectrica, som er statskontrollert, har godkjent at SMR-prosjektselskapet RoPower Nuclear inngår kontrakter for fase 2 av FEED-studien (Front-End Engineering Design). Denne studien vil utføres av Fluor, med det amerikanske selskapet NuScale som underleverandør.

Les også: Fremtiden for industri i Sentral- og Øst-Europa: Overgangen til en høyteknologisk og verdiskapende æra

For å finansiere utviklingen av prosjektet, har Nuclearelectricas aksjonærer, hvorav staten eier 82,5 prosent, gått med på å øke lånet selskapet har gitt til RoPower Nuclear, fra 22 millioner dollar til 243 millioner dollar. Lånet vil imidlertid bare bli benyttet dersom det ikke er mulig å sikre finansiering fra andre kilder som aksjekapital eller banklån.

For tre måneder siden, da den samme beslutningen skulle tas, avsto departementet fra å stemme. 

Prosjektet i Romania, som finansieres av statskontrollerte Nuclearelectrica, har blitt offentlig kritisert på grunn av de økonomiske risikoene knyttet til SMR-prosjekter globalt. NuScale Power, som bruker samme teknologi, avsluttet i fjor sitt SMR-prosjekt i samarbeid med Utah Municipal Association på grunn av for høye kostnader. Energiprisen ville ha nådd 89 dollar per MWh.

NuScale håper å bygge SMR-er i Romania, Kasakhstan, Polen og Ukraina.

Økonomi i fokus: Romania

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt