23. desember, 2024

Rohingya-flyktninger i Bangladesh ønsker å bli bosatt i tredjeland

Share

Økt vold i Myanmar har ført til en ny flyktningstrøm til Bangladesh, der Rohingya-flyktninger nå ber om raskere hjelp til å bli bosatt i tredjeland.

Lederen for Bangladeshs midlertidige regjering, nobelprisvinneren Muhammad Yunus, oppfordret søndag til en fremskyndet bosetting av Rohingya-muslimer i tredjeland. Dette skjer samtidig som en ny bølge av flyktninger flykter fra den økende volden i Rakhine-staten i Myanmar, skriver The Star.

Omtrent 8 000 Rohingya-muslimer har flyktet over grensen til Bangladesh de siste månedene, ettersom kampene intensiveres mellom Myanmars regjerende junta og Arakan-hæren, en mektig etnisk milits rekruttert fra landets buddhistiske majoritet.

De nye flyktningene kommer i tillegg til de over én million Rohingya-flyktningene som allerede bor i overfylte leirer i Cox’s Bazar-distriktet i Bangladesh. De fleste av disse flyktet fra et militærstyrt angrep i Myanmar i 2017. Rohingya-flyktningene har lite håp om å kunne returnere til hjemlandet, hvor de i stor grad er fratatt statsborgerskap og andre grunnleggende rettigheter.

Oppfordringen om å fremskynde gjenbosettingsarbeidet ble fremmet under et møte med Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Yunus, sjefsrådgiver i den midlertidige regjeringen, sa at «bosettingsprosessen bør være enkel, regelmessig og smidig.»

Les også: Ny bølge av rohingya-flyktninger setter Bangladesh under press

Abdusattor Esoev, leder for IOM i Bangladesh, uttalte at prosessen for å bosette Rohingya i tredjeland ble gjenopptatt i 2022 etter en pause på 12 år, men det er først i år at prosessen har fått mer fart, ifølge en uttalelse fra sjefsrådgiverens kontor.

Washington har bekreftet sitt engasjement for å bosette tusenvis av Rohingya i USA, men prosessen har ennå ikke blitt fremskyndet, heter det i uttalelsen.

Den siste voldsøkningen er den verste Rohingya har opplevd siden Myanmars militærkampanje i 2017, som FN beskrev som folkemordintensjon.

Bangladeshs de facto utenriksminister, Mohammad Touhid Hossain, fortalte Reuters forrige måned at Bangladesh ikke kan ta imot flere Rohingya-flyktninger og oppfordret India og andre land til å ta imot flere av dem som flykter fra volden.

Han oppfordret også det internasjonale samfunnet til å legge mer press på Arakan-hæren for å stanse sine angrep på Rohingya i Rakhine-staten.

Skyting mot sivile: Myanmar truer sikkerheten ved Bangladeshs grense

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt