Det nyeste eksperiment til USAs hær viser en revolusjonær tilnærming til krigføring, der roboter og soldater jobber side om side.
I en fremtidsrettet øvelse utforsker USA-hæren hvordan de kan revolusjonere krigføring ved å kombinere menneskelige soldater og avanserte maskiner på slagmarken. Dette initiativet, kjent som Project Convergence, ble nylig demonstrert ved Fort Irwin i California, rapporterer Breaking Defense. Øvelsen ga et glimt inn i en fremtid hvor samspillet mellom mennesker og maskiner kan redusere risikoen for menneskelige tap i konflikter.
En av de mest iøynefallende øyeblikkene under øvelsen var utplasseringen av Anduril Industries’ Ghost-X droner. Disse små, helikopterlignende dronene steg opp over en øde ørkenlandsby, og ble raskt fulgt av en flåte av både luft- og bakkebaserte kampmaskiner. Blant dem var en tungt lastet «oktokopter», i stand til å slippe både presisjonsstyrte ammunisjoner og andre roboter, som «throwbots», til støtte for infanterienheter på bakken.
General James Rainey, leder for Army Futures Command, understreket at fremtidens hær vil være dypt integrert med maskiner, slik at menneskelige soldater vil bli utsatt for lavere risiko i strid.
– Vi vil aldri igjen bytte blod i første kontakt, hevdet han, og lovet en ny tilnærming hvor roboter spiller en fremtredende rolle på frontlinjen.
Veien mot fullstendig integrasjon av mennesker og maskiner på slagmarken er imidlertid ikke uten utfordringer. Det kreves et solid, brukervennlig nettverk som både er funksjonelt og sikkert mot kyberangrep, og systemene må ha riktig grad av autonomi for effektivt samspill. En annen betydelig utfordring er behovet for å bryte vekk fra utdaterte innkjøpsprosesser som for tiden hindrer rask anskaffelse og utplassering av ny teknologi til soldatene.
Les også: Stjernekrig på ekte: Frankrike leder veien i Europas største romkrigsøvelse
Gjennom Project Convergence fikk den amerikanske hæren muligheten til å evaluere hvordan mennesker og maskiner kan integreres i operative formasjoner, og for første gang har den inkludert finansiering for slike formasjoner i sitt budsjettforslag for 2025. Med en forespørsel om 33 millioner dollar, tar US Army sikte på å utvikle en innledende kapasitet for menneske-maskin integrasjon i både infanteri- og panserformasjoner.
Under øvelsen ble slagmarken oversvømmet med en rekke roboter, sensorer, og andre teknologier designet for å støtte soldater i komplekse situasjoner. Dette omfattet både luft- og bakkebaserte roboter med tilpasningsdyktige laster, samt innovative systemer som en «ventriloquist-ledeemitter» som skaper forvirring for fienden ved å etterligne radiotrafikk.
Til tross for betydelige fremskritt, er det en lang vei å gå for å oppnå fullstendig integrasjon av roboter og soldater på slagmarken. Tekniske utfordringer, som risikoen for at egne systemer forstyrrer hverandre, samt behovet for å overbevise Kongressen om å endre anskaffelsesprosesser for å tillate raskere tilpasning og innkjøp, står som vesentlige hindringer.
Fremgangen innen kommersiell teknologi, inkludert kunstig intelligens, sensorer og kommunikasjonsløsninger, gir imidlertid håp om en fremtid hvor mennesker og maskiner kan arbeide side om side for å skape en sikrere og mer effektiv slagmark. Hærens ledere er klar over at suksessen til denne visjonen vil kreve tid, innovasjon, og en betydelig kulturell endring innen det amerikanske militæret.
Fremtidens frontlinje: Ukraina leder an med ubemannede bakkefartøyer