Høytstående pengevekslere, beskyttet av korrupte tjenestemenn, unngår straffeforfølgelse og øker valutakursene til tross for myndighetenes forbud mot privat valutahandel.
Den amerikanske dollaren ble handlet for 16 100 nordkoreanske won i Pyongyang den 15. september, en liten nedgang fra rekordhøyden på 16 500 won den 2. september. Regimets forsøk på å begrense privat valutaveksling ser ut til å slå tilbake på det, ettersom wonen fortsetter å svekkes mot utenlandske valutaer. Dette melder nettavisen Daily NK, som drives av nordkoreanske avhoppere.
Selv om valutakursen for won til dollar i Pyongyang har falt med omtrent 400 won siden månedens begynnelse, betyr dette også at kursen har holdt seg over 16 000 won i to uker.
Lignende svingninger har vært observert i valutakurser i andre områder. Den 15. september var kursen for won til dollar på et marked i Sinuiju, Nord-Pyongan-provinsen, 16 200 won, altså 100 won høyere enn i Pyongyang.
I den forrige undersøkelsen den 2. september var markedsraten 16 700 won. Det var den høyeste kursen siden den nordkoreanske regjeringen innførte valutareform i 2009, ifølge The Daily NKs markedsprisdata.
Nordkoreas valutakurs for won til dollar lå i intervallet 8 000-8 999 won frem til pandemien. Men etter hvert som landets grenseforbindelser ble stengt, falt etterspørselen etter utenlandsk valuta, og valutakursen sank under 5 000 won mot slutten av 2021.
Nordkoreanske myndigheter har imidlertid sendt inn håndhevelsesstyrker for å slå ned på privat valutaveksling, med et dobbelt mål om å konfiskere privat holdte dollar og fremme en overgang til statlig overvåkede finansielle transaksjoner. Som følge av denne kampanjen har valutakursen steget siden juni.
Ifølge Radio Free Asia er nordkoreanske arbeidere som returnerer fra Kina med håp om store inntekter, opprørt over at de ikke får betalt i kontanter, men i statlig utstedte penger. Disse betalingskvitteringene, som ble innført under COVID-19-pandemien, oppfattes som verdiløse av mange arbeidere.
Kvitteringene, som i praksis er gjeldsbrev eller kuponger, ble utgitt i 2021 med løftet om at de skulle kunne brukes som kontanter, men usikkerheten rundt hvor lenge de vil være gyldige, skaper mistillit. Mange nordkoreanere har allerede lite tillit til regjeringen etter valutareformene i 2009, som førte til at mange mistet sparepengene sine.
Arbeidere, særlig unge kvinner, har vært i Kina i flere år og trodde de ville få betalt i yuan. Nå får de kun kvitteringer som de har lite tro på, ifølge en innbygger i Nord-Pyongan.
Les også: Risprisene i Nord-Korea når nye høyder i september
I tillegg opplever arbeiderne at myndighetene utnytter dem gjennom byråkrati og urimelige valutakurser. Markedskursen for yuan er betydelig høyere enn den offisielle, noe som reduserer inntektene deres. Til tross for lange arbeidsdager i Kina får de lite utbetalt etter at avgifter er trukket fra.
Mange arbeidere har returnert uten noe å vise for seg etter å ha blitt tvunget til å donere penger til ulike statlige prosjekter og fond, noe som ytterligere forverrer situasjonen for de som har risikert mye for å jobbe i utlandet.
Også yuan-kursen øker i Pyongyang, Sinuiju og Hyesan har valutakursen for den nordkoreanske wonen til den kinesiske yuanen også vært stigende, selv om ikke like bratt som mot dollaren.
The Daily NKs undersøkelse viste at én yuan ble handlet for 1 900 won på et marked i Pyongyang den 15. september. Dette er 52 % høyere enn kursen (1 250 won) i The Daily NKs undersøkelse tidlig i januar i år.
Utenlandske valutakursene i nordkoreanske markeder har steget betydelig siden januar (valutakursen for won til dollar har økt med 94 % og won til yuan har økt med 52 %), og prisene på varer har vært volatile. Prisen på nordkoreansk ris er nå 30,7 % høyere enn ved årets begynnelse, mens prisen på mais har økt med 41,6 %.
Men disse prisene er sammenlignbare med dem i midten av september i fjor, da valutakursen for won til dollar var i intervallet 8 000 til 8 999 won og valutakursen for won til yuan var i intervallet 1 200 til 1 299 won. Dette tyder på at markedsvalutakurser ikke direkte påvirker prisene på ris og mais i nordkoreanske markeder.
Til tross for den nordkoreanske regjeringens forbud mot privat valutaveksling, klarer de ikke å straffeforfølge de storskala pengevekslerne som kontrollerer markedsvalutakursene. Disse pengevekslerne har ofte forbindelser til høytstående tjenestepersoner.
Til syvende og sist har den nordkoreanske regjeringens forsøk på å begrense valutaveksling den utilsiktede effekten at valutakursene øker.
«De pengevekslerne på toppen er så rike at de i praksis er urørlige. Faktisk kaller rettshåndhevende etater dem en ‘beskyttet art,’ sa en kilde til The Daily NK nylig. «Når håndhevere sendes ut, fanger de bare småfisk, noe som bare driver opp valutakursene.»