Russlands president Vladimir Putin hevder at vestlige sanksjoner har hatt en «stimulerende effekt» for russisk økonomi, snarere enn å svekke den. Han peker på økt selvforsyning og satsing på teknologi som bevis på at restriksjonene har feilet.
Under Future Technologies Forum 21. februar uttalte Putin at russiske selskaper har funnet nye løsninger etter å ha blitt kuttet av fra vestlig teknologi.
– Eksterne problemer og sanksjoner har, med alle sine utfordringer og vanskeligheter, spilt en viktig og stimulerende rolle for oss, sa Putin ifølge TASS og la til:
– Russiske selskaper vender seg i økende grad til våre egne forskere og får slik støtte fra dem. Dessuten viser det seg at hjemlige løsninger ofte er mer effektive enn utenlandske alternativer.
Putin annonserte også at forskningsfinansieringen i Russland skal økes til 2 % av BNP.
– Det er avgjørende å kanalisere alle ekstra ressurser til lovende og banebrytende områder, uttalte han.
Økonomisk vekst og økt patriotisme
En fersk meningsmåling fra VTsIOM viser at et flertall av russere mener krigen i Ukraina har redusert sosial ulikhet og gjort samfunnet mer rettferdig. En rapport fra Bank of Finland Institute for Emerging Economies (BOFIT) viser at bankinnskudd har vokst raskest i Russlands fattigste regioner, der økonomiske incentiver har økt inntektene for soldater og deres familier.
Til tross for en inflasjon på rundt 10 %, har nominelle lønnsøkninger ligget på omtrent 12 % årlig. Ifølge BOFIT har dette ført til rekordvekst i disponibel inntekt og stimulert en forbruksvekst.
Les også: Demokratiets plass i Russlands historie 🔒
Putins popularitet er også høy. En fersk måling fra Public Opinion Foundation (FOM) viser at 80 % av respondentene sier at de stoler på presidenten.
– Når folk ble spurt direkte om de stoler på Putin, svarte 80 % bekreftende, opplyste FOM.
Undersøkelsen viser også at 53 % godkjenner regjeringens arbeid, mens 56 % sier seg fornøyde med statsminister Mikhail Misjustins innsats.
Vestlige selskaper på vei tilbake?
Russlands økonomi vokste med 4,1 % i 2023, men veksten ventes å avta i år. Finansminister Anton Siluanov hevder at landets bedrifter har tilpasset seg sanksjonene ved å finne nye handelspartnere og investere i egen produksjon.
– Russland har utviklet antistoffer mot sanksjonene og har en helt frisk kropp. Nå må vi bare bygge flere muskler, uttalte Siluanov under St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) i fjor.
Ifølge offisielle tall har import av teknologi kun falt med 2 % siden før krigen, mye takket være handel gjennom tredjeland og økt bruk av kinesisk teknologi.
I en markant kursendring har russiske myndigheter den siste tiden signalisert at enkelte vestlige selskaper kan få returnere til det russiske markedet.
– Utenlandske selskaper kan tillates tilbake i sektorer som ikke utgjør en risiko for nasjonaløkonomien, uttalte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov 21. februar.
Den 20. februar sa Russlands første visestatsminister Denis Manturov at Russland kun vil slippe inn selskaper som anses fordelaktige. Dagen etter uttalte han at det kan bli aktuelt å la amerikanske Boeing gjenoppta kjøp av russisk titan.
Putin bekreftet på Future Technologies Forum at regjeringen nå skal regulere prosessen for vestlige selskaper som søker å komme tilbake, en klar endring fra Kremls tidligere linje om å beslaglegge vestlige eiendeler i landet.
Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 2: En sanksjonert økonomi 🔒